NaslovnaObavještenjaNajbrža na svijetu - Ultrabrza nova francuska četkica temeljno pere zube za...

Najbrža na svijetu – Ultrabrza nova francuska četkica temeljno pere zube za samo deset sekundi

- Advertisement -

Prosječni Francuz koji pere zube na to potroši minutu i 52 sekunde. Međutim, samo 60 posto Evropljana odlazi na kontrolu jednom godišnje.

Život je kratak, treba ga iskoristiti. Zato nije čudo da su Parižani poludjeli za čudotvornom električnom četkicom, kojom zube temeljno možete oprati za samo deset sekundi. Y-četku, najbržu četkicu za zube na svijetu, plasirao je francuski startup, koji vode Benjamin Koen i Kristof Kado, preduzetnici iz Liona.

Foto: y-brush.com

Najpopularnija je među užurbanim Parižanima, kojima je svaka sekunda dragocjena. “Čudesan proizvod”, napisao je Paskal Grandmaison, stručnjak za tehnologiju u nedeljniku “Le Figaro”. Oduševljen je i komentator njuz kanala “BFM” Entoni Morel. Kako to samo prije nikome nije palo na pamet?, čudi se Morel.

Električna Y-četka oblikovana je kao gumeni štitnik za desni. Umetne se u usta, i kad se uključi, njezinih 35.000 najlonskih vlakana počne vibrirati, čisteći istovremeno sve zube. Idealna je za invalide, i one koji zbog bilo kojeg razloga imaju poteškoće s pranjem zuba.

Izumitelji ultrabrze četkice uvjereni su da će njihova četkica drastično popraviti situaciju u oralnoj higijeni u njihovoj zemlji, radikalno mijenjajući svakodnevicu. Prosječni Francuz sada svako jutro provede 43 sekunde perući zube, što je znatno ispod dva minuta koje preporučuju stomatolozi.

Cijena je 140 eura, ali uz specijalni popust uoči početka školske godine, može se nabaviti i po 99 eura. Prema podacima OECD-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koja okuplja bogatije zemlje svijeta, Francuska je na desetom mjestu u svijetu prema zdravlju zuba svoga stanovništva. Najbolji su Šveđani, slijede Finci, Nijemci, Danci i Britanci.

Foto: y-brush.com

Dvadeset posto odraslih Amerikanaca pere zube samo kad im nešto zapne između njih, pokazala je jedna nedavna anketa, a glavni razlog zašto ljudi ne peru zube taj je što im to oduzima previše vremena. Oni koji redovno peru zube, čine to u prosjeku 1 minutu i 52 sekunde po pranju. To znači da za jedno pranje potroše deset puta više vremena nego vlasnici francuskog inovativnog Y-brusha.

Istraživanje Colgatea pokazalo je da skoro trećina svih Evropljana, ili 29 posto, pere zube barem jednom dnevno, ili manje. Samo 60 posto pridržava ih se glavnih preporuka za dentalno zdravlje, da odlaze na kontrolu kod zubara najmanje jednom godišnje, i da peru zube četkicom i pastom barem dva puta dnevno.

Hrvatska je pri dnu liste EU: istraživanje sprovedeno prije nekoliko godina pokazalo je da većina Hrvata pere zube tek svaki peti dan, a da četkicu mijenja tek jednom godišnje. Prema podacima Evropske komisije, u prosjeku u zemljama EU na zaštitu oralnog zdravlja ide pet odsto ukupnih zdravstvenih troškova, ali i 16 odsto novca koje pacijenti individualno potroše za različite zdravstvene usluge.

Izvor: jutarnji.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -