NaslovnaSavjetiNajbolji savjeti za rad sa pacijentima sa dentalnom anksioznošću

Najbolji savjeti za rad sa pacijentima sa dentalnom anksioznošću

Činve Akuonu govori o dentalnoj anksioznosti i o tome kako stomatološki timovi mogu smiriti i utješiti nervozne pacijente. Dentalna anksioznost se može opisati kao napetosti, nelagode ili straha prema stomatologu.

Suprotno uvaženom mišljenju, to je prilično uobičajeno stanje, a prema Anketi o zubnom zdravlju odraslih u Velikoj Britaniji iz 2009. godine, oko 48% njih je priznalo da ima strah od stomatologa. To je skoro 1 od 2 osobe koje se plaše zubara. I imajte na umu da djeca nisu uključena u te brojke.

Foto: citysmilesstlouis.com
- Advertisement -

Kao rezultat velike prevalencije nervoznih pacijenata, stomatolozi priznaju problem i od njih se očekuje da posjedujemo vještine koje će pomoći pojedincima da ih uvjere i pomognu im da prevaziđu ovaj problem. Bez pomoći stomatologa, postoji rizik da bude potcijenjen ili u nekim slučajevima prekomjerno liječen, što dovodi do fobičnih poremećaja, a kasnije i do začaranog dentalnog ciklusa. Začarani dentalni krug je zaista ono što se pokušava izbjegneći.

To podrazumijeva sljedeće ponašanje: potpuno izbjegavanje posjete stomatologu, što dalje dovodi do zanemarivanja oralnog zdravlja, i na kraju do onoga što nazivamo „liječenjem vođenim simptomima“. To znači da pacijenti traže pomoć samo kada ih već boli. Zatim to povezuju sa stomatologom, koji se smatra uzrokom problema, a ne rješenjem. Kao i svako drugo pitanje u životu, i za pronalaženje rješenja moramo znati uzrok.

Zubna anksioznost može biti uzrokovana strahom od bola ili nemogućnosti kontrole, osjećajem utrnulosti, prethodnim negativnim/traumatičnim iskustvima, horor pričama članova porodice ili prijatelja, medijima koji stomatologe prikazuju kao zastrašujuće, strahu od osude i neugodnosti, i zanimljivo , prema nedavnom istraživanju, visoki troškovi liječenja bij takođej mogli doprinijeti anksioznosti zuba.

Foto: freepik.com

Liječenje dentalne anksioznosti
Dvije glavne metode koje mogu da pomognu u liječenju nervoznih pacijenata uključuju tehniku upravljanja ponašanjem i farmakološki pristup. Prethodni je obično prva linija liječenja i dovoljan je kod većine uznemirenih pojedinaca. Dok ovaj drugi stupa na snagu kada prvi metod ne uspije.

Prvi korak u odlučivanju kakvu vrstu sigurnosti treba pružiti uključuje procjenu pacijenta sa izmijenjenom stopom anksioznosti zuba (mDAS), koja svakom pacijentu dodjeljuje ocenu anksioznosti. Kada se procjena obavi, mogu se primijeniti različite tehnike upravljanja ponašanjem. Sve je u timskom radu između stomatološkog tima i pacijenta.

Različite tehnike
Za izgradnju odnosa sa pacijentom potrebne su odlične komunikacijske vještine. Važno je govoriti polako i uvijek koristiti pozitivnu terminologiju. Uvjerite se da su verbalna i neverbalna komunikacija uvijek koherentne, dozvolite pacijentima da postavljaju pitanja, usvoje tehniku Tell-Shov-Do. To znači da postupak laički objašnjavate. Vizuelno im pokazujete šta ćete raditi i dobijate saglasnost prije početka.

Foto: dental-tribune.com
Foto: dental-tribune.com

*Koristite stop signale tako da pacijent potpuno kontroliše situaciju. Mogu podići ruke u bilo kojoj fazi ako im je potreban da stomatolog prekine postupak.
*Uvjerite se da je okruženje dobro organizovano i ogoljeno. Lijepa mirna muzika u pozadini, takođe, pomaže ili pacijenti mogu nositi svoje slušalice ako to više žele.
*Koristite tehnike desenzibilizacije i aklimatizacije koje se sastoje od postepenog izlaganja pacijenta različitim postupcima, korak po korak
*Usvojite tehnike bez boli za davanje lokalne anestezije (koristite gelove za utrnuće) ili „Štapić“. Ovo polako administrira LA, sporo, kompjuterizovano, alternativno tradicionalnim špricevima i manje prijeteći po pacijente
*Takođe se može koristiti akupunktura.

Bolje spriječiti nego lečiti
Ako gore navedene metode ne uspiju, onda je sljedeći korak korak do svjesne sedacije koja može uključivati upotrebu maske za pomoć u primjeni azot-oksida i kiseonika. Ova opcija je odlična za upravljanje djecom. Inače, druga alternativa je intravenozna sedacija koja zahtijeva upotrebu jačeg lijeka nazvanog midazolam, koji se obično primjenjuje kroz vene.

Tokom ovih procedura, pacijenti su još uvijek pri svijesti. S obzirom na to da stomatološkim stručnjacima postoji mnogo metoda za pomoć u liječenju nervoznih pacijenata, ako ste zabrinuti, posjetite svog stomatologa i budite sigurni da vam mogu pomoći. Prevencija je uvijek bolja od liječenja.

Izvor: Dentistry

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -