Naslovna Savjeti Najbolji načini za pranje zuba bez četkice

Najbolji načini za pranje zuba bez četkice

Četkica za zube ima alternativu, pa ako vam sljedeći put ne bude pri ruci možete ovako “oprati” zube. Dobro vam je poznato pravilo da zube treba da perete minimum dva puta dnevno, ali šta da radimo kada nam četkica za zube nije pri ruci? Sigurno ste se nekada našli u situaciji u kojoj niste imali četkicu pri ruci. Ipak, postoje načini kako da održite zdrav i lijep osmijeh bez četkice za zube.
Voda
Voda je najbolji i najsigurniji način za pranje zuba. Iz čaše vode uzmite mali gutljaj. Mućkanjem vode u ustima uklonićete sve ostatke hrane koji su ostali na zubima, a voda će pomoći da vam se nivo kiselosti u ustima vrati u normalu.

Salveta
U situacijama kada vam je potrebno detaljnije čišćenje zuba, salveta, maramica ili ubrus su vaš najbolji prijatelj. Umotajte papir oko prsta i iskoristete ga kao četkicu za zube. Naravno da je četkica za zube nezamjenljiva za održavanje higijene, ali ovo je isto dobra alternativa.
Soda bikarbona
Prije nego što je nastala pasta za zube, soda bikarbona bila je zakon za održavanje higijene usta. Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom i tečnost mućkajte u ustima. Ovaj bijeli prašak ima i odlične rezultate u izbjeljivanju zuba.
Konac za zube
Čišćenje zuba koncem bi svakako trebalo da bude vaša dnevna rutina. Odličan je u čišćenju nečistoća između zuba. Jako je važno kako ga koristite jer samo tako konac ima prednosti. Dovoljno je uvući ga između zuba, ali ne i skroz do desni. Nakon korišćenja konca dobro isperite usta vodom.

Ulje
Čišćenje zuba uljem je stari metod koji je nedavno postao jako popularan u svijetu ljepote. Kafenu kašičicu kokosovog ili susamovog ulja treba mućkati u ustima. Hemijska jedinjenja koja se nalaze u ovim uljima ubijaju toksine koji se nalaze u ustima. (www.telegraf.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -