fbpx
NaslovnaObavještenjaNadogradnja (štif) - šta je i kada se postavlja

Nadogradnja (štif) – šta je i kada se postavlja

- Advertisement -

U nekim slučajevima karijes uništi veliku površinu zuba. Toliko veliku da nikakav ispun (plomba) ne bi bio rješenje. U tim slučajevima preostaju nam dvije opcije. Prva je da se zub izvadi, a druga je da se protetski rehabilituje. Postavlja se, međutim, pitanje kako se uopšte može popraviti zub koji je pukao skroz do mesa.

Za takve popravke potrebno je koristiti nadogradnje. To su nadomjesci kojima se nadoknađuje dio krune zuba koji je potreban za izradu krunice ili mosta. Zub na koji se mora staviti nadogradnja potrebno je devitalizirati (izvaditi živac), zato što jedan dio nadogradnje mora ući u korijen zuba. Kada se zub endodontski pripremi može se u njega ugraditi nadogradnja. Postoji više vrsta nadogradnji, a to su konfekcijske (fabrički izrađene) i one indivudualne (izrađene u laboratoriji).

Nadogradnje mogu biti izrađene od raznih materijala, a najjednostavnija podjela je na metalne i bezmetalne. Nadogradnje nisu finalni rad, već je na njih potrebno staviti i završni rad (kompozitni ispun ili krunicu) zavisno o tome šta stomatolog procijeni da je potrebno. Upravo zbog ovih mogućnosti nikad nije dobro „dići ruke“ od nekoga zuba, jer ukoliko je korijen čvrst a zub se izlječi postoji sasvim realna magućnost za izradu nadogradnje i krunice na zubu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -