NaslovnaSavjetiNačini kako da se bar malo ublaži zubobolja

Načini kako da se bar malo ublaži zubobolja

- Advertisement -

Ako vas zub jako zaboli, a zubar je daleko ili vas zaboli kasno uveče, postoje načini da se ova neprijatnost bar malo ublaži. Stomatolozi tvrde da jaka zubobolja ili oštar bol koji reaguje na hladno i toplo potiče obično od zubnog živca, odnosno pulpe u početnoj fazi zapaljenja. Bol se širi u pravcu pružanja nerva, boli cijela strana i traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Pacijent mora da izbjegava hladne i tople nadražaje. Takva zubobolja neće prestati, ali može da se ublaži analgeticima kao što su: analgin, brufen, paracetamol, diklofenak… Ako je zubni živac u gnojnom zapaljenju, bol je pulsirajući, kao otkucaji srca. U tom slučaju, stručnjaci preporučuju da držite hladnu vodu u ustima jer će hladiti zub i proces će da se uspori. Ukoliko se pojavi otok, dobro će doći kockice leda u maramici.

Ovakav bol se ublaži, ali ne prestaje sasvim sve dok se ne posjeti zubar. Kad umnjaci bolno niču, morate pojačano da perete zube. Mali poklopčić od desni jako crvene boje štapićem namočenim u hidrogen dobro protrljate i očistite. Može da posluži i zubna pasta u svrhu suzbijanja infekcije. Od narodnih lijekova kao što su bijeli luk, karanfilić, propolis, tamjan, ljuta papričica, izaberite propolis ili žalfiju, čajeve blagotvorne za ispiranje usta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -