NaslovnaSavjetiNačin na koji perete zube može da dovede do njihovog oštećenja

Način na koji perete zube može da dovede do njihovog oštećenja

- Advertisement -

Kada agresivno perete zube može doći do oštećenja zubne gleđi, zbog čega zubi mogu da postanu osjetljivi, a reakcija na toplo i hladno je prvi pokazatelj. Kao posljedica grubog pranja zuba mogu da se jave sljedeći problemi:

Desni se povlače
Svaki zub je zaštićen zubnom gleđi, najtanjim i najčvršćim površinskin slojem zuba, koja može ozbiljno da se ošteti pretjeranim četkanjem. Oštećenje zubne gleđi može da dovede do povlačenja desni, izlažući korijen zuba opasnosti.

pranje zuba
Foto: dimensionsofdentalhygiene.com

Prema riječima stomatologa, oko 10 do 20 odsto stanovništva širom svijeta oštetilo je desni pretjeranim pranjem zuba, i to najčešće korišćenjem tvrdih četkica za zube i visoko abrazivnih pasti.

Zubi postaju preosjetljivi
Kad se ošteti zubna gleđ zubi mogu da postanu preosjetljivi, ali mogu i da promijene boju. Ako se javi bol kada pijete hladna ili topla pića ili grizete tvrđu hranu, tad je vreme da posjetite stomatologa.

Dio zuba blizu desni nije sjajan i nije svijetle boje
Razlog zašto je dio zuba uz desni nešto tamniji od ostatka zuba je taj što nisu zaštićeni zubnom gleđi. Kada desni počnu da se povlače, dio zuba koji se vidi je tamnije boje i znatno osetljiviji.

pranje zuba
Foto: dentistrytoday.com

Bez zubne gleđi koja ih štiti, izloženi su svim vrstama bakterija. Dakle, problem ide sve dublje, ugrožavajući cjelokupno zdravlje usne duplje.

Istrošena četkica
Abrazija četkica za zube je najčešći uzrok abrazije zuba, što znači da mnogi ljudi peru zube na pogrešan način. To se dešava jer se vrši prejak pritisak na zube, najčešće četkicama sa tvrdim vlaknima, piše “Bright Side”.

Četkica bi trebalo da ima mekana vlakna, smatraju stomatolozi, a pritisak na zube mora da bude umjeren.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -