Naslovna Obavještenja Na termin se čeka do 15 dana: Kako stomatolozi rade u vanrednim...

Na termin se čeka do 15 dana: Kako stomatolozi rade u vanrednim oklonostima

Nisu građani Banjaluke jedva dočekali otvaranje samo kafića i frizerskih salona, „gužve“ su podjednako i u stomatološkim ordinacijama, gdje se na termin čeka i do 15 dana.

Nakon dva mjeseca prinudnog odmora zbog pandemije virusa korona, privatni zubari su prošle sedmice konačno otvorili ordinacije, uz dodatne mjere zaštite.

Banjalučani su termine počeli zakazivati istog momenta kada je Republički štab objavio da će stomatolozi moći raditi. Kako su nam rekli u jednoj ordinaciji, prvog dana imali su oko stotinu poziva pacijenata.

Foto: Facebook/Stomatološka ambulanta Dr Mećava

Shodno vanrednoj situaciji, neophodne su dodatne mjere dezinfekcije i zaštitne opreme, kako pacijenata, tako i doktora, koji su posebno izloženi opasnosti. Koliko se pribojavaju zaraze i kako izgleda njihov radni dan porazgovarali smo s banjalučkim zubarima.

„Zaposleni u stomatološkim ordinacijama, kao i njihovi pacijenti, visoko su izloženi riziku od infekcije samim virusom Covid-19, a i inače u normalnim uslovima drugim virusnim i bakterijskim infekcijama. Uzimajući to u obzir, u našim ordinacijama je uvijek visok nivo opreza i kontrole infekcije, a posebno sada kada je prisutna pandemija. Da bi se svi ponašali na isti način Komora doktora stomatologije je, u saradnji s Medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči, napisala i svima proslijedila Vodič za postupanje i rad u ovim vanrednim uslovima i za zaposlene i za pacijente i tih se uputstava striktno pridržavamo. Malo je otežano funkcionisati na taj način, ali nije previše radikalno u odnosu na naše standardne procedure do sada“, kaže stomatolog s 20-ogodišnjim iskustvom Zorica Mećava, napominjući da prije svega imaju obavezu da pacijentima izađu u susret i pruže im neophodnu pomoć.

Zakazivanje

Zakazivanje pacijenata je na sat vremena, nema čekanja i zadržavanja u čekaonici. Prvi slobodan termin zato je tek za dvije sedmice.
„Pored ovakve prevencije, zaista lično nemam strah da se može nešto nepredviđeno desiti niti nama niti pacijentima“, istakla je ona.

Ukoliko trebate kod zubara, morate se poručiti telefonom, odgovoriti na osnovna pitanja o svom kretanju u prethodnih 14 dana, te doći tačno na vrijeme, noseći zaštinu masku i rukavice.

Foto: Facebook/ JZU Zavod za stomatologiju

Pri ulasku u ambulantu biće vam izmjerena temperatura beskontaktnim toplomjerom, moraćete ispuniti formular o svom zdravstvenom stanju i još jednom oprati i dezinfikovati ruke prije sjedanja u stolicu.

Kontakt
„Naš posao je teško obavljati jer smo u baš bliskom kontaktu s pacijentima, ali mi inače radimo pod maskama i rukavicama sa svim mjerama dezinfekcije i sterilizacije. Naravno, ovo iziskuje dodatni napor, jer imamo posebne maske ffp2 ili ffp3 vizire, višekratne mantile, što zahtijeva dodatno vrijeme i oprez kako nas tako i pacijenata. Strah, iskrena da budem, nije prisutan, ali se stvarno pridržavamo svih mjera, pratimo epidemiolosku situaciju ovdje i u regionu, po kojoj se vidi da je broj slučajeva manji i da je virus oslabio, jer je sve više pacijenata sa slabijom slikom“, pojašnjava stomatolog Bojana Antonić.

Termini su, napominje, zauzeti narednih deset dana, jer se u ovim uslovima prima manje pacijenata.

Širi obim usluga
Kako je raditi u vanrednim okolnostima i sa dodatnom opremom najbolje znaju u Zavodu za stomatologiju u Banjaluci, koji je tokom cijele pandemije bio dostupan za hitne slučajeve.

Od 16. marta, kada je Vlada RS donijela Odluku o proglašenju vanredne situacije, u Zavodu je do sada zbrinuto oko 700 pacijenata. Njima je bila neophodna intervencija radi smirivanja jakog, intezivnog bola, infekcije, otoka, traume i krvarenja.

Foto: Facebook/ JZU Zavod za stomatologiju

Od prošle sedmice proširili su obim usluga, zbog čega je i u ovoj ustanovi povećan broj poziva i intervencija.

„Shodno zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, naša ustanova organizuje rad sa 50 odsto svojih kapaciteta, te novi protokol predviđa da se, osim hitnih stomatoloških intervencija, u Zavodu obavljalju i određene stomatološke usluge koje je moguće pružati bez stvaranja aerosola – zamjena lijeka kod pacijenata kod kojih je ranije aplikovan, endodontski tretman zuba sa završenim i nezavršenim rastom korijena uz postavljanje privremenog ispuna, završetak započete protetske rehabilitacije, korekcija proteza, kontrole fiksnih ortodontskih aparata, ekstrakcija mliječnih i stalnih zuba“, precizirali su iz Zavoda za stomatologiju, gdje inače rade 23 doktora i specijalista različitih oblasti stomatologije, te 27 sestara-tehničara.

Obavezna procedura

Koju proceduru pacijenti i zaposleni moraju proći prilikom zubarskog pregleda detaljno su nam objasnili u Zavodu za stomatologiju.

Pacijenti se naručuju telefonski ili putem društvenih mreža, a neophodno je da se svi strogo pridržavaju zakazanih termina kako ne bi došlo do preklapanja. U čekaonici je, kažu, sve obilježeno tako da se ispoštuje neophodna socijalna distanca.

Foto: Facebook/ JZU Zavod za stomatologiju

„Osoblje na info pultu mjeri tjelesnu temperaturu pacijenta beskontaktnim toplomjerom, nakon čega se vrši popunjavanje anketnog upitnika. Pacijentima se daje čista PVC vrećica, u koju će prije ulaska u stomatološku ambulantu odložiti svoje lične stvari, te se nakon toga upućuju u odgovarajuću specijalističku/opštu stomatološku ambulantu“, precizirali su iz Zavoda.

Doktor stomatologije i stomatološka sestra nose opremu koja uključuje radnu odjeću – uniformu, te preko nje zaštitnu uniformu – nepromočivi kombinezon ili mantil, hiruršku kapu, zaštitne rukavice, respirator masku, te vizir ili zaštitne naočare.

Isto tako, pacijenti u Zavodu dezinfikuju ruke, a obavezni su da sve vrijeme boravka u ustanovi imaju masku i rukavice.

„Molimo pacijente da ne dolaze u pratnji, jer se time stvara nepotrebna gužva u čekaonici. Ako je pratnja baš neophodna, onda će se primjeniti ista procedura kao i za pacijenta“, rekli su iz Zavoda, dodajući da do sada nisu imali pacijente sa sumnjivim simptomima.

Izvor: Srpska info

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -