fbpx
NaslovnaObavještenjaNa studijski program dentalne medicine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, biće primljeno...

Na studijski program dentalne medicine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, biće primljeno 60 studenata

- Advertisement -

Na Medicinskom fakultetu u Banja Luci, na studijski program dentalna medicina (stomatologija), biće upisano 60 novih studenata. Od toga će 30 biti finansirano iz budžeta, 20 će biti primljeno na samofinansiranje, dok je 10 mjesta planirano za strane državljane. Prijavljivanje kandidata je od 20 do 24. Juna, a prijemni je 27. juna (polažu se biologija i hemija).

Osnovni uslov za upis na studijske programe prve godine prvog ciklusa studija je završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ili ekvivalentno obrazovanje u inostranstvu.

Kandidati koji konkurišu za upis, polažu prijemni ispit ili ispit za provjeru sklonosti i sposobnosti. Redoslijed kandidata za upis na studijski program prve godine prvog ciklusa studija utvrđuje se na osnovu:
*opšteg uspjeha postignutog u srednjem obrazovanju (uspjeh iz svih predmeta i razreda četvorogodišnje srednje škole) i
*rezultata postignutih na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti.

Broj bodova ostvaren na osnovu opšteg uspjeha dobija se tako da se prosječna ocjena iz svih predmeta četvorogodišnje srednje škole množi sa brojem 10 (deset). Na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti, kandidat može ostvariti od 0 (nula) do 50 (pedeset) bodova. Po oba mjerila moguće je ostvariti najviše 100 (stotinu) bodova. Realizaciju prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti i utvrđivanje redoslijeda kandidata (rang-liste) obavlja komisija za upis studenata članice Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa centralnom komisijom za upis na studijske programe Univerziteta u Banjoj Luci.

Izbor kandidata se vrši prema ukupnom broju bodova po oba mjerila na rang-listi. U slučaju istog ukupnog broja bodova dva ili više kandidata, prednost ima kandidat sa većim brojem bodova ostvarenim na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti. Na Univerzitetu u Banjoj Luci pravo upisa nemaju kandidati koji na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti nisu ostvarili najmanje 15 bodova.

Ukoliko broj primljenih studenata bude manji od minimuma utvrđenog Pravilnikom o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 85/21 i 9/22), navedenim studentima će biti ponuđen drugi odgovarajući studijski program. U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, broj: 04/1-012-2-1058/22 od 30.03.2022. godine o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2022/2023. godini, kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da pravo upisa kao redovni studenti mogu ostvariti samo na jednom od izabranih studijskih programa, a u skladu sa odobrenim brojem studenata na pojedinim studijskim programima.

Konkursni rokovi
Prvi upisni rok – Prvi ciklus studija: prijavljivanje kandidata počinje 20. juna godine, a završava 24. Juna 2022. godine (prijem dokumenata se vrši svaki radni dan. Polaganje prijemnog ispita obaviće se 27. juna sa početkom u 14 časova na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Objavljivanje rezultata konkursa je 29. juna do 14 časova. Upis primljenih kandidata počinje 04. jula, a završava se 08. jula.

Foto: fakulteti.edukacija.rs

Ostale odredbe
Visina školarine za studente koji samofinansiraju troškove studija, vanredne studente i studente strane državljane prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama utvrđuje odlukom upravnih odbora visokoškolske ustanove. Naknada za tehničke usluge i direktne materijalne troškove u vezi sa polaganjem prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti za studijske programe članica Univerziteta u Banjoj Luci iznosi 70,00 KM.

Uplata će se vršiti prema Odluci Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci, a instrukciju će kandidati dobiti u članicama Univerziteta u Banjoj Luci. Kandidat koji se upiše na studijski program prve godine prvog, drugog i trećeg ciklusa studija prilikom eventualnog ispisa nema pravo na povrat uplaćenih finansijskih sredstava. Kandidati su obavezni da na polaganje ispita ponesu lična dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Prilikom upisa/prijave na prvi ciklus studija, kandidat je dužan podnijeti prijavu i priložiti sljedeće dokumente, i to:
*izvod iz matične knjige rođenih;
*uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od 6 mjeseci;
*originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja i originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno završnom ispitu (ili ovjerena kopija ukoliko kandidati konkurišu na dva ili više studijskih programa)
*dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti;

Komisija za upis studenata članice Univerziteta u Banjoj Luci dužna je da centralnoj komisiji za upis dostavi konačan izvještaj o rezultatima upisa studenata na studijske programe odgovarajuće jedinice u roku od 24 časa nakon formiranja rang-liste. Kandidat je ostvario pravo na upis ukoliko se na rang-listi plasira u okviru broja utvrđenog konkursom za upis.

Kandidat koji je ostvario pravo na upis, a u predviđenom roku nije izvršio upis, gubi to pravo, a umjesto njega pravo na upis stiče sljedeći kvalifikovani kandidat na rang-listi. Kandidat koji se nalazi na rang-listi do broja koji je konkursom utvrđen za upis, dužan je prilikom upisa priložiti ljekarsko uvjerenje izdato od strane registrovane zdravstvene ustanove (Medicinski specijalistički centar Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, ul. Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A, Banja Luka /IV paviljon Studentskog centra u Studentskom gradu, Kampus Univerziteta u Banjoj Luci/, broj telefona: 051/301-324, radnim danima 08:00-16:00 časova) koje će pored nalaza opšteg zdravstvenog stanja, uključivati i nalaz psihologa. Rang-lista za sve cikluse studija objavljuje se na veb-stranici i oglasnoj tabli članice Univerziteta u Banjoj Luci.

Kandidat koji smatra da postupak rangiranja nije pravilno proveden, ima pravo prigovora dekanu fakulteta u roku od 48 časova od objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli i veb-stranici članice Univerziteta u Banjoj Luci. Odluka po prigovoru donijeće se u roku od 48 časova od podnošenja prigovora i saopštava se podnosiocu prigovora i objavljuje na oglasnoj tabli/veb-stranici članice Univerziteta u Banjoj Luci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -