NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara Mr. Sc. dr. Amela Mrzić

Na pitanja čitalaca odgovara Mr. Sc. dr. Amela Mrzić

- Advertisement -

U rubrici „pitanja čitalaca“, ove nedelje je naša gošća bila Mr. Sc. dr. Amela Mrzić iz stomatološke poliklinike „Quick Smile“ iz Sarajeva.

Imam po malo krive zube, a između nekih imam veliki razamak. Kako mogu da riješim taj problem?

- Advertisement -
Mr. Sc. dr. Amela Mrzić (Foto: quicksmile.ba)

„U današnje vrijeme problem položaja i rasporeda zuba se vrlo uspješno rješava savremenim metodama ispravljanja zuba. Prije svega potrebno je napraviti stomatološki pregled na osnovu kojeg će stomatolog procijeniti koja je metoda ispravljanja zuba najbolja za Vašu situaciju. Uz Vaš pristanak i preporuku stomatologa odlučiće se da li ćete u terapiji koristiti fiksni ili mobilni aparatić ili ipak savremene providne folije koje u mnogome olakšavaju terapiju ispravljanja zuba zbog svojih mnogobrojnih prednosti (lakoća ispravljanja, potpuno neupadljive- maksimalno estetske, skidanje prilikom jela, olakšano održavanje higijene i dr.)”.

Iako redovno perem zube, dva puta dnevno, primijetio sam da mi se na njima sakuplja kamenac. Zbog čega se to dešava?

- Advertisement -
Foto: carillondental.com

„Razlog taloženja kamenca na Vašim zubima može zavisiti od više faktora. Sklonost ka nakupljanju kamenca imaju osobe čiji sastav pljuvačke sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala, promjene pH vrijednosti u pljuvačci, takođe, pospješuju taloženje tvrdih zubnih naslaga (veća kiselost – više kamenca), položaj zuba može uticati na otežano čišćenje određenih zona u ustima te zubni plak prelazi u kamenac usljed dužeg zadržavanja na zubima, a kao osnovni faktor uzroka nakupljanja kamenca naglašavamo pravilnu oralnu higijenu, gdje je pored četkice i paste za zube neophodno koristiti i interdentane četkice i zubni konac. Svakako redovne posjete stomatologu te ultrazvučno čišćenje kamenca mogu da Vam pomognu u vezi sa navedenim problemom“.

Kako da se riješim neprijatnog zadaha u ustima koji se javlja ujutro, iako pred spavanje perem zube?

Foto:beyond32dental.com.au
Foto:beyond32dental.com.au

„Jutarnji zadah ili stručno halitoza može nastati iz više razloga kao što su suva usta tokom noći, zaostala hrana na zubima i desnima, upala desni te pojava karijesa na kontaktima zuba ili na samim površinama zuba. Savjetujemo Vam da napravite stomatološki pregled te otklonite moguće uzročnike, a da u svom redovnom održavanju higijene ne izostavljate interdentalne četkice i zubni konac“.

Imam 18 godina i nedavno sam polomila zub, ostao je samo korijen. Da li ugradnjom implantata mogu da riješim taj problem ili na neki drugi način?

“Potrebno je kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka (najbolje ciljani 3D CBCT snimak) utvrditi stanje korijena zuba kao i kosti oko korijena zuba i procjeniti da li se zub može adekvatno izliječiti i sačuvati. Implantat kao rješenje je optimalno, ali ukoliko se ne može sačuvati Vaš zub i ukoliko se stvore uslovi za ugradnju implantata. Napominjemo da je kod ovakvih stomatoloških stanja jako bitno da u što kraćem roku posjetite stomatologa kako bi se odlučilo šta je najbolja terapija za Vas“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -