NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Slobodan Savić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Slobodan Savić

- Advertisement -

Doktor Slobodan Savić, iz ordinacije „Dental Estetic“ iz Sarajeva, ove nedelje je bio naš gost u rubrici pitanja čitalaca.

Da li možete nešto da mi kažete o slikonskim protezama, da li su efikasne, da li daju dobre rezultate?

- Advertisement -
dr Slobodan Savić (Foto: privatna arhiva)

„Silikonske (Valplast) proteze se ugrađuju ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rješenje. Silikonske proteze pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane kukice. Stoga je nošenje ovih proteza mnogo udobnije i komfornije od nekih drugih akrilatnih proteza, a zubni niz na protezi izgleda prirodno i privlačno. Valplast proteza mora uvijek biti u vlažnoj sredini, jer u suprotnom gubi svoja svojstva postaje krhka i lomi se. Valplast proteze su pokazale dobre rezultate i kod pacijenata sa nepravilnim, nakrivljenim zubima ili neravnim grebenima. Prednost valpalast proteza je što je mnogo tanja od parcijalne akrilatne proteze, takođe se lako prilagođava situaciji u usnoj duplji, bolje naliježu na desni i ravnomjerno prenosi pritisak žvakanja. Ono što je ograničavajući faktor jeste da morate imati određeni broj svojih zuba, odnosno valplast proteze mogu biti samo parcijalne. Neznatno su skuplje u odnosu na klasične parcijalne pločaste proteze“.

Iznad gornje trojke, desni su mi malo potamnjele. Šta bi mogao biti uzrok?
„Opisana promjena na desnima najčešće može nastati kao posljedica primjene nekih lijekova, traume (udarac, pad ), loše liječen zub, zatim tokom poliranja metalnih ispuna ili brušenja metalnih nadogradnji ( ako pritom dođe do sitnih ožiljaka sluznice, metalna prašina može ući u tkivo i uzrokovati prebojavanje tzv. Tetovažu zubnog mesa). Preduga ili predebela krunica može pritiskati zubno meso i uzrokovati upalu koja za posljedicu ima promjenu boje desni i povlačenje zubnog mesa. Takođe loša oralna higijena posebno ako je udružena s genetskom predispozicijom, može uzrokovati razvoj parodontitisa. Zbog toga boja sluznice postaje tamno crvena ili plavkasta i sklona krvarenju. Duvanski dim može biti uzrok promjene boje desni. Zubno meso pušača često umjesto zdravo svijetlo ružičastog postane smećkasto. Najbolje što možete da uradite jeste da posjetite svog stomatologa , prije nego što se promjena pogorša.

- Advertisement -
dr Slobodan Savić (Foto: privatna arhiva)

Redovno perem zube ujutru i uveče pred spavanje. Međutim, ujutro na zubima primjećujem naslage, kao da uopšte ne perem zube. O čemu se radi?
„Opisane naslage na zubima stručno se nazivaju dentalnim plakom. Dentalni plak predstavlja svojevrsnu koloniju bakterija čvrsto pripojenu za površinu zuba. Brzina stvaranja plaka zavisi od brojnih faktora : kvaliteta pljuvačke, sastava mikroflore, kvaliteta ishrane, učestalosti obroka, tehnike i stepena čišćenja zuba, položaja zuba u vilicima…Da bi se tačno utvrdilo o čemu je riječ neophodan je klinički pregled i obavezno uraditi indeks oralne higijene i plak indeks“.

Gornja i donja trojka me bole na pritisak (dodir). Šta bi mogao biti uzrok?
„Najčešći razlozi zbog kojih se javlja bol na zagriz ( pritisak) jeste: karijes, fraktura(lom) stare plombe, destruiran zub sa hroničnim zapaljenjem živca, bol nakon popravke zuba. Tek na osnovu kliničkog pregleda i po mogućnosti analize RTG snimka, može se postaviti tačna dijagnoza a samim tim i sprovesti adekvatna terapija“.

Izbor stomatologa u Sarajevu, nudimo nekoliko prijedloga.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -