fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Slađana Škrba Potpara

Na pitanja čitalaca odgovara dr Slađana Škrba Potpara

Ove nedelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila doktorka Slađana Škrba Potpara iz ordinacije “Dental Estetic” iz Sarajeva.

Imam bijele mrlje na zubima, još od malena. Sada imam 17 godina i jako mi je neprijatno kada su izražene. Da li postoji bilo kakav način na koji bi se to moglo ukloniti ?
“Jedan od načina da se riješi problem sa bijelim mrljama je da se zubi zbruse i na njjih stavi krunica i tako postigne željena estetika.

- Advertisement -

Na pojedinim mjestima, desni su mi tamne, odnosno plavičaste. Šta bi mogao biti uzrok?
“Nekada desni potamne u blizini amalgamskih plombi ili metalokeramickih krunica koji su i uzročnici”.

Konstantno imam problema sa aftama, jave se, pa prođu i tako skoro svako mjesec i po do dva dana. Na koji način da riješim problem?
“Afte se često javljaju kada je opšte zdravstveno stanje pacijenta loše sa oslabljenim imunitetom ili kada su pod stresom. Liječenje se zasniva na ublažavanju boli, dok same ne prođu”.

Prilikom žvakanja hrane osjećam na gornjoj četvorci pritisak na desni, koji prerasta u bol prilikom dugotrajnijeg švakanja. Šta može biti razlog odnosno uzrok?
“Uzrok bola pri žvakanju može biti promjena na korjenu zuba. Da bi se tačno utvrdio uzrok, potrebno je uraditi RTG snimak i klinički pregled zuba”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -