fbpx
NaslovnaSavjetiNa pitanja čitalaca odgovara dr Radmila Milić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Radmila Milić

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala stomatologija.me, ove nedelje odgovara doktorka Radmila Milić iz ordinacije Burgermajster iz Brčkog.
Već neko vrijeme imam problema sa trojkom u gornjoj vilici. Zub me boli samo na dodir, a kada jedem na tu stranu, pijem toplo ili hladno, nemam boli. Šta bi mogao biti razlog?
„Bol na dodir, na kucanje tj. perkusiju ili kod zagrižaja, može biti posljedica viška materijala tj.plombe, jer u tom slučaju dolazi do prevremenog kontakta tog zuba sa zubima suprotne vilice i on je tada u traumi. U ovom slučaju potrebno je korigovati plombu, otkloniti višak, a sa tim bi vremenom nestao bol tj.uklonila trauma zuba. Sljedeći uzrok može biti oboljenje pulpe (živca), kao i prisustvo patološkog procesa oko vrha korijena zuba, što je obično vidljivo na RTG snimku zuba. U tom slučaju potrebno je liječenje kanala korijena zuba ili oralno hirurška intervencija. Bol može nastati i usljed neadekvatno liječenog kanala, kao hronični proces. Nažalnost ovim putem, a bez kliničkog pregleda i analize RTG snimka nije moguće sa sigurnošću trvditi o čemu je tačno riječ te savjetujem da posjetite stomatologa kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

dr Radmila Milić
dr Radmila Milić

Već duže vrijeme imam problema sa povlačenjem desni. Postoji li način da se to zaustavi – neka vrsta lijeka ili zahvat laserom?
„Univerzalni lijek protiv povlačenja desni ne postoji. Treba ukloniti uzroke recesije gingive (povlačenja desni) da bi desni mogle da se oporave. U zavisnosti od uzroka treba: 1. selektivnim brušenjem zuba ukloniti traumatski kontakt; 2. Ispraviti nepravilnosti položaja zuba ortodontskom terapijom; 3. Zamijeniti loše uradjene protetske radove; 4. Pravilno održavati oralnu higijenu; 5.Protetska rehabilitacija.
Ukoliko se povlačenje desni nalazi u poodmakloj fazi preporučuje se sljedeće: 1.Prva terapija podrazumijeva manju transplantaciju gingive sa nepca na ogoljeni dio zuba. Ovo je vrlo pouzdana i bezopasna procedura sa veoma dobrim rezultatima. Ovakve intervencije su poznate pod nazivom SMAT i TVT.
2.Druga procedura podrazumijeva upotrebu određenih preparata koji podstiču razmnožavanje ćelija tkiva“

dr Radmila Milić
dr Radmila Milić

Radila sam silikonsku protezu, koja je u posljednjih nekoliko dana počela da spada. Moram li da radim novu ili ima drugo rješenje?
„Nakon izrade proteza vrlo često je potrebno nekoliko dodatnih posjeta stomatologu, radi korekcije proteza, kako bi se u potpunosti prilagodile Vašem stanju u ustima. Prvobitno je potrebno utvrditi uzrok nestabilnosti. Ukoliko je proteza nedavno izrađena najvjerovatnije je potrebno uravnotežiti zagrižaj ili izvršiti drugu manju korekciju. Silikonske (vilplast) proteze se po pravilu ne podlažu, jer je materijal od kojih se izrađuju takav da nije kompatibilan sa materijalom koji se koristi za podlaganje. Ukoliko se to i uradi, može da bude samo privremeno rješenje dok traje izrada nove proteze“.
Zubi su mi dosta krivi, pa sam zbog toga nedavno stavio fiksni aparat. Koliko je potrebno vremena da se zubi isprave?
„Neki lakši slučajevi se riješe za otprilike godinu dana, dok se kod težih anomalija fiksni aparat nosi i par godina. Nakon detaljnih analiza, najbolji odgovor će Vam dati spec. ortodoncije koji Vam je i postavio fiksni aparat, te ima uvid u Vaš slučaj“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -