NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Nikola Jovanović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Nikola Jovanović

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, naš gost je bio doktor Nikola Jovanović iz podgoričke ordinacije „Happy dent“.

Gornja četvorka, na kojoj se ne vide nikakve promjene, boli me na dodir. Kada jedem na tu stranu ili pijem nešto ne osjećan nikakve probleme. Šta bi mogao biti uzrok?

- Advertisement -
Foto: privatna arhiva

“Navedeni simptomi, nedovoljni su da bi se mogao definisati tačan uzrok. Detaljno uzeta anamneza, klinički pregled i pomoćna dijagnostika su neophodni za postavljanje tačne dijagnoze i adekvatne terapije“.

U zubu iz kog je izvađen živac, osjtim bol kada jedem ili pijem. Koji je razlog za to?

- Advertisement -

“Nekoliko je razloga koji mogu dovesti do ovakvog stanja. Neki od njih su: neadekvatno sprovedena endodontska terapija, postojanje procesa iznad korijena zuba i parodontološki uzroci. Od samog uzroka, zavisi dalji tok liječenja.

Foto: privatna arhiva

Pukao mi je zub, ostala je polovina. Koji je najbolji način da riješim problem i sačuvam zub?

“Postoji više različitih tipova preloma (fraktura) zuba. Sama lokalizacija frakture, dubina (zahvaćenost zubnih tkiva), eksponiranost pulpe, su neki od faktora koji određuju plan i ishod terapije. Bez detaljnog kliničkog pregleda i pomoćne dijagnostike, ne bi se mogao dati precizniji odgovor”.

Donja dvojka me boli povremeno, svako par dana, bol traje par sati i prestane. Šta bi mogao biti uzrok i šta da radim?
„Pomenuti simptomi najvjerovatnije ukazuju na prisustvo uznapredovale karijesne lezije, koja je dovela do zapaljenja pulpe (pulpitis). Potrebno je odraditi detaljan klinički pregled i pomoćnu dijagnostiku“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -