NaslovnaSavjetiNa pitanja čitalaca odgovara dr Kristina Vlaović

Na pitanja čitalaca odgovara dr Kristina Vlaović

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala stomatologija.me, ove nedelje je odgovarala doktorka Kristina Vlaović iz beogradske ordinacije Dentina.
Osjetim jak bol u donjoj trojci kada pritisnem zub. Ne vidi se nikakva promjena na zubu, izgleda zdrav. Šta bi moglo biti u pitanju?
„Često se dešava u stomatološkoj praksi da se pacijenti žale na bol u zubu koji pri inspekciji na stomatološkom pregledu djeluje zdravo, odnosno krunica djeluje intaktna. Po srijedi može biti više dijagnoza, a za postavljanje prave nam je neophodan snimak zuba. Može se desiti da je karijesna lezija počela interdentalno (u kontaktnoj tački između dva zuba), tako da još uvijek nije postala vidljiva u ustima. Može biti da je zub već ranije liječen odnosno devitalizovan, da su zaostale bakterije naselile vrh korijena zuba i stvorile takozvani proces na vrhu korijenu zuba. Pato histološkim nalazom se utvrđuje koja vrsta procesa je u pitanju, najčešće to moze biti cista ili granulom. Može biti da je pulpa oboljela, te da se infekcija širi ka vrhu korijena zuba pa zbog toga osjećate bol u zubu. Naposljetku, postoji i mogućnost i da imate parodontalni džep oko tog zuba koji je inflamiran pa izaziva bol na zagrizaj. Dakle, vidite da može biti više stvari po srijedi, a šta je u pitanju bez kliničkog pregleda i RTG snimka je nemoguće reći. Savjet vam je da uradite snimak i odete kod svog stomatologa koji će postaviti tačnu dijagnozu i odrediti i sprovesti adekvatnu terapiju“.

dr Kristina Vlaović
dr Kristina Vlaović

Par dana sam imao problema sa desnima, bile su crvene i bolne. S obzirom da sam bio van zemlje, nisam mogao da se javim stomatologu. Sada se to smirilo, ne osjećam bol. Da li je potrebno da se javim stomatologu da bi spriječio neke buduće komplikacije?
„Desni su mekotkivne strukture koje „opasuju“ svaki zub. U pitanju je nježno meko tkivo koje lako može da se povrijedi npr. mehanički ukoliko ste unosili neku tvrđu hranu pa napravili ranicu na desnima. Jako je bitno da se svi karijesni zubi izliječe jer neadekvatne plombe i protetski radovi (krunice, mostovi, proteze), takođe, mogu mehanički da iritiraju desni. Dakle, uraditi nove adekvatne protetske radove ukoliko ima potrebe za tim. Takođe, moguće ih je povrijediti ako ste unosili neku vrelu tečnost pa ste se opekli ili hemijski razno-raznim agresivnijim sredstvima. Može biti da je samo to u pitanju posto navodite da ste imali problem samo par dana i da su nakon toga simptomi nestali. Međutim, moguće je i da već imate gingivitis odnosno (upalu desni ) koji vodi u parodontopatiju. Upala desni nastaje kada se na zubima nakupi plak – ljepljivi sloj bakterija i ostataka hrane. Ako se ne čisti redovno, plak se brzo nakuplja na ivicama desni i postepeno se stvara tvrd kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni koje postaju crvene i otečene i krvare prilikom pranja zuba. Neliječena upala desni može da ošteti potporno tkivo koje drži zube u vilici, a takvo oboljenje zovemo parodontopatijom. Savjet vam je da se javite svom stomatologu koji će pregledom ustanoviti o čemu je riječ od svega
navedenog i u skladu s tim odrediti terapiju. Dakle, da li će se odlučiti za obradu parodontalnog džepa, uklanjanje zubnog kamenca ili zamjenu starih plombi i protetskih radova zavisi od uzroka koji je doveo do pojave simptoma“.

dr Kristina Vlaović
dr Kristina Vlaović

Nedostaju mi tri zuba u gornjoj vilici. Željela bih da to riješim Vaplast protezom. Da li bi to bio dobar izbor, kakvo je vaše miljenje?
„Silikonske valplast tj. fleksibilne proteze su novije i njihova prednost u odnosu na akrilatne proteze je njihova mogućnost blagog savijanja i boja kukica koja je u boji zuba. Mana je što ne mogu da se koriguju tj. podlažu. Međutim, iz Vašeg pitanja vidim da kažete da vama nedostaju tri zuba u vilici, pretpostavljam da ostale onda imate tako da valplast proteza u vašem slucaju nije indikacija. U Vašem slučaju je najbolje rješenje ugradnja implantata ili metalo-keramičkog ili mnogo bolja varijanta, pogotovo ako se radi o frontalnom estetskom dijelu, bezmetalnog mosta“.
Kćerka od 11 godina ima krive gornje dvojke. Da li je za ispravljanje bolja mobilna ili fiksna proteza?

dr Kristina Vlaović
dr Kristina Vlaović

„Poštovani, veoma je bitno da kćerku odvedete na specijalistički ortodontski pregled kako bi porazgovarali sa doktorom o konkretnom problemu koji vaša kćerka ima. Naime iako vi vidite „samo krive dvojke“ moguće je da postoje još neke nepravilnosti u vilici. Na Vaše pitanje koja je proteza bolja mobilna ili fiksna je ovako, bez pregleda djeteta, nemoguće odgovoriti, jer se koriste da isprave potpuno različite nepravilnosti. Nemoguće ih je upoređivati. Prije svega, koriste se za rješavanje problema u različitom uzrastu. Mobilne proteze koriste se uglavnom u mješovitoj denticiji (dok dijete ima i mliječne i stalne zube), fiksne proteze se koriste u stalnoj denticiji (kada više nema mliječnih zubića u ustima, u uzrastu starijem od dvanaest godina). Za većinu ortodontskih problema kod kojih je indikacija nošenje mobilne proteze (koja se nosi minimum 16 sati dnevno) anomalije se mogu ispraviti. Međutim, kod ozbiljnijih anomalija, mobilna proteza je često samo uvod u buduće nošenje fiksne proteze. Ovakav plan terapije se predočava roditeljima, mobilna proteza nam služi da “ublaži” nepravilnost, pa se nakon toga postavlja fiksna proteza. Vaša kćerka je na samoj granici po godinama, tako da će najbolje biti da se na samom ortodontskom pregledu odluči šta je najbolje za nju“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -