fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Katarina Bilbija

Na pitanja čitalaca odgovara dr Katarina Bilbija

Doktorka Katarina Bilbija, iz ordinacije “Dr Katarina Bilbija”, bila je naša gošća ove nedelje u rubrici pitanja čitalaca. Kakve su dileme imali naši čitaoci i šta im je savjetovala doktorka, pročitajte u tekstu.

Godinama imam problem sa povremenim oticanjem desni. Na koji način može da se riješi problem?
“Povremeno oticanje desni može ukazivati na gingivitis uzrokovan bilo infekcijom desni ili hormonalnim statusom kod žena koji ne ukazuje na oboljenje već samo da uticaj hormona i zahtijeva samo pojačanu oralnu higijenu u tom period”

- Advertisement -

Imam problem sa desnima kod gornje sedmice, javlja se nesnosan bol kada konzumiram nešto slatko ili hladno. Šta mi mogao biti uzrok?

“Konkretan bol određenog zuba na slatko i hladno može ukazivati na karijes tog zuba, povlačenje desni i ogoljevanje korijena koji je osjetljiv na nadražaj ili postojanje paradontalnog džepa kod tog zuba koji zahtijeva kiretažu tj. stručno čišćenje istog”.

Imam 20 godina i problem s desnima, krvare mi povremeno dok perem zube i kada ih jače pritisnem. Šta je u pitanju i kako to može da se izliječi?
“Krvarenje desni je simptom upale tj. gingivitisa. Tokom pranja zuba može biti uzrokovan nepravilnim tehnikom pranja ili tvrđom četkicom. Isključivanjem toga, a nastavljanjem krvarenja ukazuje na upalu koja zahtijeva stručnu pomoć stomatologa i određenu terapiju da ne bi bolest progredirala u parodontopatiju”.

Osjećam bol u gornjoj vilici kada žvaćem hranu. Šta je u pitanju?
“Bol u gornjoj vilici može ukazivati na više problema. Postojanje karijesa na određenim zubima, oboljenje potpornog aparata zuba I oboljenja temporomandibilarnog zgloba tj. viličnog zgloba, najčešće uzrokovanog poremećajem u međuviličnom odnosu. U svakom slučaju obratiti se za pomoć svom stomatologu”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -