NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Gorica Bilić-Polić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Gorica Bilić-Polić

- Advertisement -

Na pitanja naših čitalaca, ove nedelje odgovarala je doktorka Gorica Bilić-Polić iz banjalučke ordinacije “Dago Dent”.

Zanima me da li fasete mogu da promijene boju, pošto planiram da ih ugradim?

- Advertisement -

“Fasete neće promijeniti boju ako se ispoštuju svi principi pri cementiranju fasete, kao što su suvo radno polje (odsustvo pljuvačke i krvi), kao i ako se adekvatno pripremi faseta za cementiranje prema uputstvu proizvođaca za taj cement”.

Možete li mi reći koja je razlika između pločaste i skeletirane proteze?

- Advertisement -

“Pločasta proteza je klasična akrilatna proteza bez prisustva metala u sebi, dok je skeletirana proteza, takođe, akrilatna, ali sa prisustvom metalne baze”

Prije nekoliko dana sam izvadio zub i rana me i dalje boli. Da li je to normalno?

“Bol nakon vađenja zuba je normalno prisutan 2-3 dana nakon ekstrakcije. Ako se javi naknadno, nakon 5-7 dana obično je znak nastanka alveolita (zapaljenja same rane), koji će usloviti da rana duže zarasta ili će iziskivati da posjetite stomatologa da uradi određene postupke radi brže sanacije tog zapaljenskog procesa”.

Nisam zadovoljan izgledom svojih gornjih prednjih zuba, zubi su mi razdvojeni, ne želim da brusim zdrave zube i radim krunice, pa me zanima na koji način mogu da riješim problem?

“Mogu da se urade kompozitne ili keramičke fasete bez brušenja zuba pod uslovom da oblik zuba kao i okluzija to dozvoljavaju”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -