NaslovnaSavjetiNa pitanja čitalaca odgovara dr Ana Matković

Na pitanja čitalaca odgovara dr Ana Matković

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja naših čitalaca odgovara doktorka Ana Matković iz beogradske ordinacije „Miščević“.
Nekoliko zuba mi je promijenilo boju i počelo je da mi smeta. Čisto iz estetskih razloga bi željela da stavim navlake. Kakav je vaš savjet po tom pitanju?
„Preporučila bih Vam nekoliko varijanti u zavisnosti koja je regija u kojoj se nalaze zubi koji su promijenili boju. Ako se radi o zubima u frontalnoj regiji (prednji zubi) problem možete riješiti keramičkim fasetama (vinirima). Fasete predstavljaju tanke ljuspice od keramike koje se lijepe za prednju površinu zuba uz minimalno uklanjanje zubne supstance (oko 1 mm), čime se zub maksimalno štedi! Dobija se boja i oblik zuba koji Vama najviše odgovara. Druga varijanta su visoko estetske bezmetalne (potpuno keramičke) krunice koje su, takođe, indikovane za frontalnu regiju u situacijama kada se fasetama ne može riješiti postojeći problem npr. položaj zuba, veća destrukcija zuba. Na našem tržištu su to uglavnom krunice od cirkonijum keramike ili litijum disilikatne keramike. Za krunice na prednjim zubima i za fasete preporučujemo litijum disilikatnu keramiku vrhunskih estetskih performansi. Posljednja varijanta, podjednako kvalitetna kao i predhodne, su metalokeramičke krune, koje imaju najširu primjenu zbog dobrih mehaničkih svojstava. Preporučuju se za bočnu regiju, ali dobre estetske rezultate daju i u frontalnoj regiji. Ovdje je osnova metal koji je prekriven keramikom koja vraća zubu izvorni oblik i boju. Trajnost svake protetske nadoknade zavisi od higijene, a Vaš stomatolog će Vas posavjetovati o tehnikama i sredstvima za njeno održavanje“.

Uskoro treba da stavim fiksnu protezu. Koje mogu biti, da se prosto izrazim, nuspojave – mogu li se zubi kvariti, mogu li se desni upaliti…
„Terapija fiksnim ortodontskim aparatom obično dugo traje, godinu, godinu i po. Od Vašeg stomatologa i ortodonta dobićete uputstva o održavanju oralne higijene koja se malo razlikuje kod nosilaca fiksnih ortodontskih aparata. Pored četkice i paste potrebno je da nabavite i interdentalne četkice kojima ćete čistiti prostore između zuba (posto njih nećete moći da čistite koncem zbog metalnog luka koji proteze ima) oralni rastvori su, takođe, dobri za održavanje oralne higijene tvrdih i mekuh tkiva usne duplje, kao i oralni tuš. Za svakog pacijenta se pravi individualni plan održavanja oralne higijene, pa će Vas uputiti koja od ovih sredstava su najbolja za Vas. Uklanjanje zubnog kamenca je potredno raditi na šest mjeseci, nekada i ranije, ukoliko se pojavi karijes na nekom zubu luk se može privremeno skinuti i zub bez problema popraviti. Nekada se može desiti da se zbog zagrizaja bravica odlijepi sa zuba (potrebno je javiti se ortodontu da bi je zalijepio), ili se može desiti da Vam zičani luk bocka obraz (ortodont će staviti malo voska na kraj žice ili će je malo zaobliti). Zbog svega ovoga je jako važno da dolazite na redovne kontrole kod ortodonta koje su obično na mjesec, mesec i po dana koji će pratiti „pomjeranja“ Vaših zuba, i kod opšteg stomatologa da bi se izbjegla pojava karijesa i upala desni!

Zubi su mi vremenom promijenili boju. Sem izbjeljivanja, postoji li drugi način da se vrati prirodna boja zuba?
„Tehnike izbjeljivanja zuba daju jako dobre rezultate kada je u pitanju promjena boje zuba, i potpuno su bezbjedne za zdravlje vaših zuba, ali ako ste protivnik ovakvog načina promjene boje zuba, možete pokušati sa profesionalnim čišćenjem zuba. Profesionalno čišćenje zuba podrazumijeva uklanjanje kamenca, mekih naslaga i pigmentacija uz pomoc ultrazvučnog aparata, poliranje četkicama i specijalnim pastama i peskiranje zuba (air flow). Ovim bezbolnim tehnikama moguće je dobiti za nijansu svjetlije zube kada se uklone čvrste i meke naslage. Potrebno je izbjegavati pušenje, kafu, crni čaj, gazirane obojene napitke koji stvaraju pigmentacije na zubima. Ako imate stare kompozitne (bijele) plombe u frontalnoj regiji, može se desiti da su i one promijenile vremenom boju ili njihovi rubovi, pa ih je potrebno zamijeniti“.

Željela bih da stavim vizil protezu. Kakvo je vaše mišljenje o njoj?
„Ako su Vam implanti finansijski neprihvatljivi, ili iz nekih zdravstvenih razloga niste kandidat za njih, ako nemate dovoljno zuba za metalokeramičke mostove, Vizil proteze tj. parcijalne proteze sa metalnim skeletom su odličan izbor i investicija za Vas. Dobro urađena proteza potpuno imitira prirodne zube, a pritom daje tonus misicima lica i usana, omogućava normalno žvakanje i govor, i sprječava pojavu problema u viličnom zglobu. Njihovo nošenje sprječava propadanje bezubog grebena i čuva preostale zube. Ove proteze se obično rade u kombinaciji sa namjenskim krunama, a veza između proteze i zuba može biti pomoću metalnih kukica ili atečmena (drikera) koji nisu vidljivi pri govoru. Važno je napomenuti da svaka nova proteza podrazumijeva izvjestan period adaptacije, a Vas stomatolog će Vas obučiti kako da održavate dobru oralnu higijenu i higijenu vaše zubne nadoknade“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -