Naslovna Savjeti Na pitanja čitalaca odgovara doktorka Vjekoslava Emilija Kobačić

Na pitanja čitalaca odgovara doktorka Vjekoslava Emilija Kobačić

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovara doktorka Vjekoslava Emilija Kobačić iz poliklinike “PZU Dental Aesthetics Centar” iz Kiseljaka.

Prije nekoliko sedmica slomio sam zub i ostao mi je mali korijen u mesu. Ništa me ne boli, ali imam problem sa zadahom koji dolazi odatle. Šta da radim, da li da izvadim taj korijen i da li je to jedino rješenje?

Dr Vjekoslava Emilija Kobačić (Foto: privatna arhiva)

“Kako bi se ustanovilo u kakvom je stanju korijen zuba, potreban je detaljan klinički pregled te pomoćni RTG snimak. Na osnovu ovih parametara, nadležni stomatolog će ponuditi rješenje. Najbolje rješenje i rješenje kojem uvijek težimo u korist naših pacijenata, jeste da se korijen sačuva, obradi te Iskoristi za nadogradnju. Iako je taj proces duži, skuplji i zahtjevniji, ponekad nije moguć te je potrebno pristupiti drugoj opciji: vađenju korijena”.

Da li zubi mogu sami da se pomjere bez proteze, ako imaju dovoljno mjesta pritom ako se izvadi zub koji pravi problem?

“Specijalista ortodoncije je osoba koja se bavi problemima ovakve prirode i kojoj se treba javiti za pronalazak adekvatne terapije koja će dovesti do toga da se Vaši zubi lijepo poredaju. Zub koji Vam pravi problem, takođe, treba adekvatno tretirati nezavisno o ortodontskom problemu, a u moru rješenja koja se mogu ponuditi, posljednja opcija je vađenje”.

Čitao sam da korijen zuba u vilici koji je ostao od iskvarenog zuba opasan, tako da me je to zabrinulo. Ja neke korijene imam već dugi niz godina i nisam imao nikakve probleme. Koji je vaš prijedlog, da li da izvadim sve korijene koji su ostali?

“Jedan od problema s kojim se stomatolozi svakodnevno susreću jeste taj da pacijenti dolaze samo kada ih nešto boli. Nažalost, štetu organizmu mogu činiti i stvari koje nemaju akutnu manifestaciju pa samim tim i ne bole. Jedan od takvih slučajeva su Vaši zaostali korjenovi i oni bi se što prije trebali odstraniti. Takođe je potrebno dolaziti na kontrolne preglede kod stomatologa dva puta godišnje kako bi stomatolog mogao pravovremeno reagovati na eventualne novonastale probleme”.

Dr Vjekoslava Emilija Kobačić (Foto: privatna arhiva)

Zanima me koliko vremena je potrebno da se jedan zub izbrusi, koji je nosač mosta ili na koji ide metal keramika navlaka?

“U zavisnosti od toga koji je zub u pitanju te koju tehniku brušenja stomatolog koristi, to vrijeme je od pet do 10 minuta. Međutim, budući da težimo tome da pružimo najkvalitetniji i što dugotrajniji rad, neki zubi zahtijevaju posebnu pripremu za brušenje kao sto su liječenje ili kiretaža korjenova pa to zahtijeva nekoliko posjeta stomatologu“.

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -