fbpx
NaslovnaSavjetiNa pitanja čitalaca odgovara doktorka Edisa Dizdarević

Na pitanja čitalaca odgovara doktorka Edisa Dizdarević

- Advertisement -

U rubrici pitanja čitalaca, ove nedelje naša gošća bila je doktorka Edisa Dizdarević iz bjelopoljske ordinacije „Dental Art“.
Sin sedam godina ima loš zagrižaj. Kako može da se riješi taj problem?
„Najbolje bi bilo da dijete povedete kod specijaliste ortopedije vilica na pregled. Sedam godina je idealan period za prvi pregled , gdje ortodont može blagovremeno uočiti nepravilnosti u rastu i razvoju zuba i vilica. To je uzrast u kojem se jednostavnim, pravovremenim intervencijama može riješiti problem koji dijete ima. Rana ortodontska terapija obuhvata zahvate koji djeluju na već nastala odstupanja, i dovode ih u normalno stanje. Te stomatološke intervencije se odnose na izradu držača prostora kod prijevremenog gubitka mlječnih zuba, vježba špatulom kod obrnutog preklopa sjekutića,selektivno brušenje zuba, izrada vestibularne ploče radi odvikavanja od disanja na usta, ili kao terapija otvorenog zagrižaja itd. Ukoliko se dijagnostikuje nepravilnost vilica, zubnih nizova, ukoliko postoje uslovi za liječenje (iznikli stalni sjekutići i šestice), i ako su ostali zubi zdravi ili sanirani, Vaš doktor može započeti liječenje mobilnim pločastim aparatom, koji je najbolji izbor liječenja u tom uzrastu“.

Da li bolji efekat daje mobilna ili fiksna proteza,s obzirom da imam nekoliko krivih zuba i htjela bih to da ispravim?
„Vrsta aparata kojim se ispravljaju ortodontski slučajevi zavise od uzrasta pacijenta. Mobilni aparati se koriste u svrhu liječenja ortodontskih nepravilnosti najčešće u mješovitoj denticiji, ili kod blažih slučajeva u ranoj stalnoj denticiji. Kada su prisutni svi stalni zubi, koristimo terapiju uz pomoć fiksnih aparata. U svijetu se sve češće koriste i D-gaineri. To su fiksni aparati koji se aplikuju kod pacijenata sa mješovitom denticijom, ali se u terapiju uključuju samo stalni zubi. Na taj način se mnogo brže postižu dobri rezultati i lako uspostavlja dobar zagrižaj.
Gornje jedinice su mi razdvojene. Koji je najbolji način da riješim taj problem?

„Uzrok nastanka razmaka između centralnih gornjih sjekutića (diastema mediana) može biti: naslijeđe, impaktirani (neiznikli) prekobrojni zubi, razne patološke promjene između korijenova, jak fibrozni frenulum… Samim tim je i terapija različita u zavisnosti od uzroka. Ukoliko su zubi normalne veličine, najbolji i biološki najprihvatljiviji način liječenja su mobilni ili fiksni aparati. Glavna prednost ove metode je očuvanje vlastitih zuba. Nekada je potrebno u procesu predliječenja fiksnim ili mobilnim aparatom hirurški odstraniti frenulum. Hirurgija se preporučuje ukoliko je uzrok diastema jak fibrozni frenulum koji se pruža od unutrašnje strane usne, prolazi između gornjih sjekutića i završava na nepcu. Moram napomenuti da je razmak između gornjih centralnih sjekutića normalna razvojna pojava u fazi smjene zuba, koja se najčešće spontano zatvara nicanjem bočnih sjekutića i očnjaka. Ukoliko je razmak manji od 2mm, koriste se direktne kompozitne restauracije, gdje vješti i iskusni stomatolog na brz i jeftin način može poboljšati estetiku osmijeha. Ukoliko osim razmaka postoji i nezadovoljavajuća boja i oblik zuba, koriste se protetske nadoknade kao što su keramičke ljuspice ili krunice, koje zahtijevaju brušenje zuba. Smatra se da su ljudi koji imaju razdvojene zube, srećni ljudi.
Prije mjesec i po, dva, stavila sam totalnu protezu. Sada je počela da mi spada. Koji bi mogao biti razlog?
„Kod Vas je najvjerovatnije došlo do gubitka alveolarne kosti, to je trajni proces koji se javlja nakon gubitka zuba. Takozvana resorpcija kosti se najintenzivnije javlja nakon ekstrakcije zuba, a kasnije se postepeno taj proces usporava. Posledica ovog procesa jeste gubitak intimnog kontakta između tkiva i proteze, što je veoma neprijatno za pacijenta jer dolazi do spadanja proteze. Taj problem se može riješiti ili podlaganjem postojeće proteze, ili pravljenjem nove. Odluku o tome bi trebalo da donese Vaš stomatolog“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -