fbpx
NaslovnaSavjetiNa pitanja čitalaca našeg portala, odgovara Dr Sabina Sladić

Na pitanja čitalaca našeg portala, odgovara Dr Sabina Sladić

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Sabina Sladić iz ordinacije „AK Dent“ iz Sarajeva, našeg najnovijeg klijenta iz Bosne i Hercegovine.
Ako je zub zahvatila paradontoza, mora li odmah da se vadi ili može da se liječi?
– Ako je zub zahvatila paradontoza može da se liječi ako zub čvrsto stoji u kosti i ukoliko pacijent želi da se zub spasi. Ako je zub pomičan male su šanse da se spasi i vjerovatno će morati da se izvadi. Naravno, uvijek je potreban klinički pregled prije nego što se započne bilo kakva intervencija“
Da li postoji lijek za desni koje se povlače? Radila sam operaciju desni i nije pomoglo?

– Lijek za potpuno zaustavljanje povlačenja desni ne postoji. Taj proces se može samo dosta usporiti raznim stomatološkim tretmanima. Prvo je redovno čišćenje zubnog kamenca i dobra oralna higijena. Upotreba meke četkice za zube i pravilan način četkanja. Zatim tek onda možemo uključiti parodontologa, koji će uraditi kiretažu zuba. To je minimalno bolan parodontološki postupak, kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba i ispod površine zubnog mesa tj. plak sa korijena zuba.
Imam impaktirani desni očnjak, stalan zub. Ranije sam nosila proteze s ciljem da se vilica proširi i napravi mjesto za taj zub, a zatim da se spusti u vilicu. To nije uspjelo i zub je i dalje u gornjem dijelu gdje je i bio. Zanima me šta mogu da uradim povodom toga, da li postoji mogućnost vađenja tog zuba i stavljanje navlake, ili bilo čega drugog kako ne bi ostala šupljina u vilici?

– Impaktiran očnjak može da se riješi na dva načina i to ortodontski ili hirurški. Za ortodontsku terapiju je potrebno vrijeme i strpljenje i terapeuta i pacijenta. Fiksnim ortodontskim aparatima je moguće osloboditi prostor za očnjak i spustiti očnjak u zubni niz. Hirurškom terapijom vađenja očnjaka možemo riješiti brže problem. Međutim, gubite jedan jako bitan zub koji može u budućnosti poslužiti kao oslonac nekom protetskom radu (mostu ili protezi).
Posljednjih nekoliko dana, primjetila sam da mi je čudan položaj zuba i kad sam oprala zube i očistila vidjela sam, a prije svega osetila lijevu gornju jedinicu kako se blago naginje nad desnom, i da su se približili. Između donjih jedinica se pojavila rupa i svi zubi kao da su se blago pomjerili. Šta bi mogao biti razlog?
– Položaj zuba se ne može promijeniti preko noći. Vjerovatno je u pitanju neki dugotrajniji proces koji se trenutno ispoljio. Subjektivni stav pacijenta može biti sasvim drugačiji od prave kliničke slike. Zbog toga je potreban klinički pregled i opg snimak zuba da bi se ustanovio pravi uzrok problema.

Imam prorijeđene zube u gornjoj vilici, odnosno veliki razmak između zuba. Kako mogu riješiti taj problem?
– Razmak između zuba postoji još u vrijeme mliječne denticije. Omogućava da se nakon smjene smjeste stalni zubi koji su veći i širi od mliječnih. U nekim slučajevima stalni zubi su iznikli, a još uvjek postoji prostor između zuba. To se moze riješiti ortodontskom terapijom sa fiksnim radovima ili protetski sa krunicama. Za ortodontsku terapiju je potrebno vrijeme i strpljenje pacijenta i terapeuta. Za protetske radove potrebno je da se zubi (koji su vjerovatno intaktni) da se zbruse da bi se izradile krunice. Kada se radi o mlađim pacijentima isključivo preporučujem ortodontsku terapiju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -