NaslovnaObavještenjaNa Medicinskom fakultetu mjesta ima za 20 brucoša za studij stomatologije

Na Medicinskom fakultetu mjesta ima za 20 brucoša za studij stomatologije

- Advertisement -

Za upis na studije medicine konkurisala su 123 kandidata, od kojih 69 nije položilo prijemni ispit. Pored toga što je na prijemnom za upis programa za školovanje doktora medicine „palo“ više od pola maturanata, većina ostalih je dobila ocjenu dobar i dovoljan.

Peticu na ispitu dobilo je petoro kandidata, a četvorku njih 12. Sa trojkom je prošlo 37 kandidata, a ocjenu dovoljan dobilo je 8. Nekoliko maturanata nije izašlo na prijemni ispit 2. i 3. jula. Najveći broj od 123 maturanta konkurisali su sa diplomom „Luča“ i odličnim uspjehom, dok je manji broj pokušao da se upiše sa vrlo dobrim uspjehom iz srednje škole.

Slična situacija je i sa rezultatima prijemnog ispita na studiju koji školuje stomatologe. Od 27 kandidata, „palo“ je njih 13. Ocjenu odličan dobio je jedan maturant, vrlo dobar njih četiri, dobar sedam, dok je jedan prošao sa dvojkom. Kandidati za upis na studije medicine i stomatologije radili su dva testa, iz biologije i hemije, a ocjene iz ova dva predmeta ušle su u konačnu.

Prema rezultatima testiranja, primjetno je da je većina kandidata koji žele da se školuju za doktora, pokazala lošije znanje iz biologije. Juče je Dan Medicinskom fakultetu uputio pitanja povodom rezultata prijemnog ispita, objavljenih na njihovom sajtu, a oni su odgovore najavili za danas.

U junskom upisnom roku na Univerzitetu Crne Gore, koji je oglasio 3.186 mjesta, najveće interesovanje vladalo je upravo za Medicinski fakultet, gdje se prijavilo više od 300 maturanata na pet studijskih programa. Po konkursu na ovom fakultetu ima mjesta za ukupno 185 brucoša, od čega na programu za školovanje doktora medicine 40.

Foto: ucg.ac.me

Na studiju stomatologija može da se upiše 20 brucoša, na farmaciji 30 i primijenjenoj fizioterapiji 45. Visoka medicinska škola u Beranama može da primi 50 kandidata. Podsjećamo da je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija najavljena provjera kriterijuma za ocjenjivanje učenika u školama, zbog velikog broja „lučonoša“ i učenika sa odličnim uspjehom, čije znanje ne odgovara postignutom uspjehu.

To su potvrdili i posljednji rezultati polaganja eksternih ispita. Inače, upis sudenata na UCG u prvom roku biće okončan do 6. jula, nakon čega se očekuje drugi konkurs u kome će biti oglašeno više od 800 mjesta.

– Univerzitet Crne Gore obavještava buduće studente da je potpisivanje ugovora o studiranju poslednji korak upisa na Univerzitet Crne Gore za studijsku 2024/25. godinu. Na platformi upisi.edu.me, studenti mogu pronaći uputstva za potpisivanje ugovora, čime se završava proces elektronskog upisa. Pored mogućnosti potpisivanja putem elektronske lične karte, dostupne i prošle godine, ove godine je studentima na raspolaganju i dodatna opcija koju je omogućio Crnogorski telekom besplatnim promo paketom eTrust. Ugovor o studiranju budući studenti potpisuju elektronski nakon završetka procedure upisa u Studentskoj službi fakulteta ili akademije na koju su aplicirali. Nakon prijema studenta, na portalu e-Upis (upisi.edu.me) dostupna je elektronska verzija njihovog Ugovora o studiranju, koju studenti mogu elektronski potpisati i postaviti na e-Upis sajt, saopšteno je juče sa UCG.

Detaljna uputstva za potpisivanje ugovora
– Detaljna uputstva za elektronsko potpisivanje ugovora o studiranju su dostupna na platformi upisi.edu.me. Ovaj proces će studenti moći da realizuju od perioda upisa u julu do kraja septembra, saopšteno je sa UCG.

Za studijsku 2024/25. godinu, Crnogorski telekom budućim studentima stavlja na raspolaganje korišćenje eTrust promo paketa, koji nakon aktivacije uključuje 10 besplatnih transakcija za elektronsko potpisivanje. Studenti koji nisu u prilici da koriste eTrust uslugu, mogu proces potpisivanja obaviti putem e-lične karte.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -