NaslovnaSavjetiNa ljetovanju vas je iznenadila zubobolja? Stomatolog upozorava kada hitno morate kod...

Na ljetovanju vas je iznenadila zubobolja? Stomatolog upozorava kada hitno morate kod zubara

- Advertisement -

Često se dešava da nas neprijatnosti sa zubima zadese baš na ljetovanju. Zubobolja može da bude toliko neprijatna da cjelokupan odmor može da padne u vodu, a kako se ovakvi problemi ne bi dešavali iznenada i u najnezgodnije vrijeme, kada vam vaš stomatolog nije blizu, dajemo vam nekoliko savjeta kako da preduprijedite nezgode sa zubima, ali i kako sebi da pružite prvu pomoć kada ste na ljetovanju.

-Ako se spremate da krenete na odmor, savjetujemo vam da prije odmora posjetite stomatologa, posebno ako idete u inostranstvo, gdje su stomatološke usluge znatno skuplje. Ne ignorišite simptome kao što su trenutni bolovi na hladno, slatko ili kiselo. Nemojte zanemarivati bolove na zagrižaj, jer su oni sigurni znaci da se sa vašim zubom ili zubnim tkivom nešto događa – kaže za „Telegraf“ doktorka stomatologije Tamara Vranić.

-Visoke temeprature ljeti utiču na širenje krvnih sudova, a takođe visoka temperatura pogoduje razmnožavanju bakterija te se ubrzava pojava infekcija, bolnih simptoma.
-Na prvom mestu veoma je važno pravilno i redovno održavanje oralne higijene. Pri tome je potrebno da se koristi dobra četkica, koju mijenjate čim vlakna postanu oštećena, da se zubi peru dovoljno često i da pranje traje dovoljno dugo, kao i da se primjenjuje pravilna tehnika pranja zuba.
-U kofer spakujte četkicu za zube, pastu, interdentalnu četkicu i tečnost za ispiranje usne duplje.

-Posebnu pažnju treba posvetiti njezi usne duplje novorođenčadi i djece koja sisaju ili dobijaju dohranu preko flašice. S obzirom da ovako mala djeca ne peru zube, potrebno je s vremena na vrijeme očistiti jezik i desni beba komadićem gaze obmotane oko prsta, ili specijalnim „bebi četkicama za zube”. Ove četkice su od silikona ili posebne hipoalergijske gume, navlače se na prst roditelja kao naprstak, a na vrhu imaju mekane bodlje ili kvržice kojima se može očistiti jezik beba, a takođe se mogu masirati desni koje su naročito pogođene u periodu rasta zubića.

Daćemo vam nekoliko savjeta u slučaju da dođe do ovakvih problema dok ste na ljetovanju.
-Zubobolja – Popijte analgetik ( npr. brufen, nimulid, kafetin). U slučaju otoka, staviti hladnu oblogu sa spoljašnje strane obraza. Ne ispirati sa alkoholom i ne utrljavati aspirin na zub ili desni!
-Fraktura zuba – Često se dešava kod djece. Kod pojave otoka staviti hladne obloge sa spoljašnje strane, popiti analgetik protiv bolova i ukoliko postoji krvarenje zagristi sterilnu gazu nekih desetak minuta. Polomljeni dio zuba sačuvati jer se u nekim slučajevima može iskoristiti za rekonstrukciju.

-Zubni apsces (nakupina gnoja koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom)- Hitno posjetiti stomatologa! Infekcija se može proširiti i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.
-Rascementirani most, krunica – Nemojte koristiti super lijepak! U apoteci postoje sredstva za ljepljenje totalnih proteza koji vam može poslužiti kao prva pomoć, upozorava stomatolog Tamara Vranić.
Osim pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene bitno je da se hranite zdravo, da unosite što manje ugljenih hidrata i što više tečnosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -