fbpx
NaslovnaObavještenjaMrtav zub - kako ga prepoznati, šta je i šta sa njim?

Mrtav zub – kako ga prepoznati, šta je i šta sa njim?

- Advertisement -

Zubi su napravljeni od kombinacije mekog i tvrdog tkiva. Možda ne zamišljate da je zub živ, ali zdravi zubi su živi. Kad se živci u pulpi zuba, unutrašnjem sloju zuba, oštete, oni mogu prestati da daju krv u zub.

To može izazvati infekciju i uzrokovati odumiranje živca. Kada zub umre, samo je pitanje trenutka kada će ispasti. Međutim, nije pametno da dozvolimo da se to desi, jer može oštetiti ostale zube i vilicu, i zapravo može biti prilično opasno. Ukoliko se sa liječenjem počne na vrijeme, zub se može spasti.

Kako prepoznati mrtav zub?
Poznato je da je glavni simptom umirućeg zuba promjena boje zuba, koji počinje da tamni. Pored promjene boje zuba i bola, sljedeći simptomi su mogući:
*Neprijatan zadah
*Pulsiranje
*Bol na hladno
*Bol na dodir
*Loš ukus u ustima
*Otok desni oko mrtvog zuba

Promjena boje zuba je najčešći i gotovo siguran znak da zub ne dobija svježu krv. Ovo je relativno lako prepoznati – zubi su kod većine ljudi veoma slične boje. U zavisnosti od ishrane i prirodne nijanse, zubi su u određenoj nijansi bijele, ili su ujednačeno prebojeni. Sa druge strane, mrtav zub može biti žut, svjetlo braon, siv ili čak crn.

Promjena boje je sve veća kako vrijeme prolazi. Bol zuba ili desni je drugi čest simptom, mada neki pacijenti neće osjećati nikakav bol. Drugi će osjećati blag bol, dok će neki osjećati veoma intenzivan bol koji je uzrokovan umiranjem živca.

Drugi simptomi uključuju bol na dodir ili hladno, pulsiranje i neprijatan zadah ili ukus u ustima. Ponekad se javlja otok na desnima oko mrtvog zuba. U slučaju ovih simptoma, potrebno je posjetiti stomatologa što prije.

Šta je mrtav zub?
Zub se sastoji od tri sloja – gleđ, dentin i pulpa. Pulpa sadrži krvne sudove i nerve. Mrtvi ili umirući nervi u pulpi mogu dovesti do mrtvog zuba. Mrtvi zub, takođe, više neće imati protok krvi.

Mrtvi nerv u zubu se ponekad naziva nekrotična pulpa ili zub bez pulpe. Kada se to dogodi, zub će na kraju ispasti sam. Međutim, može biti opasno čekati da se to dogodi, jer se zub može inficirati i uticati na vilicu i druge zube.

Koliko je potrebno da mrtav zub ispadne?
Neliječen mrtav zub će neminovno ispasti. Kada tačno, teško je procijeniti. Nekada je potrebno nekoliko mjeseci do nekoliko godina da se to desi, u zavisnosti od brojnih faktora. Ali, mrtav zub je moguće spasti. Važno je početi sa terapijom što prije po javljanju simptoma i postavljanju dijagnoze.

Kako se postavlja dijagnoza?
Umirući ili mrtav zub može biti otkriven tokom rutinskog stomatološkog pregleda koji uključuje snimak zuba (ortopan). Može biti postavljena dijagnoza i ako se javite stomatologu zbog bola ili je došlo do promjene boje zuba.

Trebalo bi se javiti stomatologu uvijek nakon bilo kakve nezgode sa zubima, ili ukoliko je došlo do bilo kakvih promjena. Tako će liječenje početi najbrže moguće, što će povećati izglede za oporavak zuba i spriječiti dalje komplikacije i dodatne troškove nadoknade nedostajućeg zuba nakon ekstrakcije.

Terapija mrtvog zuba
Rana terapija je ključna za oporavak mrtvog ili umirućeg zuba. Čak iako pacijent ne osjeća bol u početku, a sumnja na ovaj problem, trebalo bi da se javi svom stomatologu što prije jer ovo stanje može biti izuzetno bolno. Ako se ne liječi, bakterija iz mrtvog zuba može da se raširi i dovesti do gubitka dodatnih zuba.

Takođe, može da negativno utiče na zubnu kost i desni. Snimak zuba će najčešće biti potreban za dijagnostiku, pa se preporučuje snimanje zuba prije posete stomatologu. Postoje dve opcije za terapiju mrtvog zuba:
*Liječenje kanala korijena zuba
*Ekstrakcija odnosno vađenje zuba

Liječenje kanala korijena zuba
Zubari izbjegavaju vađenje zuba kada god je to moguće i preporučuju liječenje kanala korijena zuba prvo. Takođe, poznato kao endodoncija, liječenje kanala korijena zuba ima za cilj da očisti sve infekcije sa zuba i korijena.

Foto: dentalimplant.rs

Područje se zatim čisti i zatvara kako bi se spriječila dalja infekcija. Liječenje kanala korijena je dugotrajan proces i pacijent će, vjerovatno, morati da posjeti stomatologa više od jednom prije nego što se tretman završi. Kada se infekcija očisti, stomatolog će trajno ispuniti zub. Mrtvi zub i dalje može biti funkcionalan nakon tretmana, jer je većina zuba i dalje netaknuta.

U nekim slučajevima, ukoliko je zub potamnio ili promijenio boju, pristupiće se nadogradnji zuba kako bi se povratila njegova prirodna boja. Međutim, pošto mrtvi zubi mogu biti krhkiji, nekim ljudima će možda biti potrebno ugraditi krunicu, koja će pružiti dodatnu podršku i snagu zubu. Zubna krunica se naročito preporučuje kada je gleđ oštećena ili zub ima veliku ispunu.

Zadnji zubi se pretežno koriste za žvakanje, pa se često preporučuje ugradnja krunice na zadnje zube kako bi se očuvala funkcionalnost. Krunica je navlaka koja se ugrađuje na prirodni zub, sa kog je prethodno brušenjem uklonjen spoljašnji sloj, i u pitanju je personalizovano rješenje koje svojim izgledom (oblikom i bojom) odgovara prirodnim zubima.

Ukoliko se utvrdi da zubu nije potrebna krunica, moguće je izbjeljivanjem mrtvog zuba vratiti njegovu pređašnju boju. Preporuka je u svakom slučaju profesionalno bijeljenje u odnosu na kućno. Ako to nije moguće, stomatolog može preporučiti ugradnju faseta (vinira), veoma tankog sloja porcelana ili sličnog materijala debljine do 1mm, koji se vezuje na prednji dio zuba.

Za razliku od krunica, fasete ne daju čvrstoću zubu, već se koriste isključivo radi estetike, najčešće za prednje zube koji se vide. Neki pacijenti mogu biti kandidati za ugradnju luminira, veoma tankih faseta koji ne zahtijevaju brušenje zuba, zbog čega su preporučljivo rješenje kada je to moguće.

Vađenje mrtvog zuba
Ukoliko je zub u stanju koje je nemoguće liječiti, zub će morati da se izvadi. Zbog ovoga je važno javiti se stomatologu na vrijeme. Tokom ove procedure, stomatolog će izvaditi mrtav zub u lokalnoj anesteziji. Nakon vađenja, preporučuje se da se na mjesto nedostajućeg zuba ugradi zubni implant ili most. Na taj način neće doći do gubitka kosti na mjestu nedostajućeg zuba i zubi će estetski ljepše izgledati.

Šta je uzrok umiranja zuba?
Povreda zuba je jedan od mogućih uzroka smrti zuba. Na primjer, ako dobijete udarac loptom u usta ili udarite ustima o nešto, to može prouzrokovati da zub umre. Umiranje zuba može se dogoditi brzo, u nekoliko dana, ili polako, tokom nekoliko mjeseci ili godina. Zub, takođe, može umrijeti kao rezultat loše higijene zuba.

Foto: freepik.com

To može dovesti do karijesa, koji kada se ne liječi može polako da uništi zub. Karijes počinje na gleđi, koja je spoljašnji zaštitni sloj zuba. Ako se ne liječi, karijes može polako da izgrize gleđ i na kraju dospje do pulpe. To uzrokuje inficiranje pulpe, što prekida krv do pulpe i, na kraju, uzrokuje njenu smrt. Kada dođe do propadanja pulpe, najčešće se javlja intezivan bol.

Kako prevenirati umiranje zuba?
Prevencija nije uvijek u potpunosti moguća, ali postoje određene stvari koje mogu da smanje rizik od umiranja zuba, kao što su:
*Dobra oralna higijena – pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem jednom dnevno.
*Redovne kontrole stomatologa – preventivne kontrole jednom u šest mjeseci mogu da zaustave probleme probleme prije nego što i počnu. Stomatolog može da primijeti rane znake karijesa i spriječi da dođe do pulpe.

*Nošenje štitnika za zube – preporučuje se nošenje štitnika za zube tokom kontaktnih sportova koji će da sačuva zube od povrede.
*Zdrava ishrana – izbjegavanje slatkiša i slatkih pića, koji mogu da povećaju rizik od stvaranja karijesa.
*Konzumacija vode – voda može da pomogne da se isperu bakterije sa zuba između pranja.

Zašto mrtvi zub proizvodi loš miris?
Mrtvi zub može proizvesti loš miris jer može izazvati apsces (gnoj) koji se sliva u usta, kao i zbog bakterija koje rastu u i oko zuba. Loš zadah i ukus u ustima su uobičajeni znaci karijesa i mrtvog zuba.

Kako izbijeliti mrtav zub?
Vrlo je često pitanje može li se mrtav zub izbijeliti. Odgovor na ovo pitanje je potvrdan, mrtvi zub je moguće izbijeliti. Važno je reći da se izbjeljivanje bolesnog zuba nikako ne preporučuje, već je potrebno sačekati da se završi tretman liječenja kanala korijena zuba.

Sredstva za izbjeljivanje koje se koriste u stomatološkim ordinacijama najčešće su na bazi vodonik peroksida i postoji više tehnika koje se mogu primijeniti. Ukoliko izbjeljivanje ne uspije, na mrtav zub se može ugraditi krunica ili faseta (vinir).

Zašto mrtvi zub boli?
Zdrava pulpa zuba ima upalni odgovor na bakterije kako bi pokušala da se izbori sa infekcijom, ali bijela krvna zrnca infekciju mogu zadržati samo kratko. Pritisak unutar pulpe će se povećati, prekinuti dotok krvi, izgladnjiti nerv i ubiti pulpu. Ovo može izazvati jak bol.

Da li su mrtvi zubi opasni?
Umirući ili mrtav zub treba tretirati što prije, zato što bakterije u zubu koji ostane u vilici bez liječenja može da se raširi i dovede do gubitka drugih zuba ili inficirati zubnu kost ili desni.

Kada će mrtav zub promijeniti boju, a kada ispasti?
Promjena boje mrtvog zuba je najčešći simptom ovog oboljenja. Brzina kojom će zub mijenjati boju, postajući sve tamniji i tamniji, zavisi od mnogo faktora. Najčešće će zub mijenjati boju nekoliko mjeseci, a zatim ispasti sam od sebe.

To svakako nije preporučljivo, već se stomatologu treba javiti što prije po pojavljivanju simptoma kako bi se krenulo sa terapijom. Što ranije se krene sa liječenjem zuba, to je veća šansa da će zub moći da se izliječi tretmanom koji se zove liječenje kanala korijena zuba. Alternativa liječenju je vađenje zuba.

Izvor: Permadent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -