NaslovnaIntervjuMoja velika ljubav oduvijek je bila hirurgija

Moja velika ljubav oduvijek je bila hirurgija

- Advertisement -

Crna Gora će za koji mjesec biti bogatija za još jednog doktora stomatologije. Vera Jauković je pri kraju studija, koji je obilježila kao najbolja u svojoj generaciji. Svake godine je dobila to priznanje.

Kao nagrada za sve to dobila je mogućnost da prošlu akademsku godinu odradi u Zagrebu, na tamošnjem stomatološkom fakultetu. Mogla je da bira da li da ostane u Hrvatskoj ili da se vrati kući. Izabrala je drugu opciju da se vrati kući, zbog majke i porodičnog biznisa. Imali smo čast da ugostimo sjajnog studenta i skromnu djevojku.

“Svakako da jeste. Osim toga što sam kontinuirano birana kao najbolji student svoje generacije, tokom prethodne studijske godine dobila sam priliku da provedem godinu dana na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, gdje sam takodje nastavila trend “najboljih” i završila godinu sa prosjekom 9.87. Zahvaljujući toj prilici, moj karijerni put postao je bogatiji za obilje praktičnog rada, uz veliki protok pacijenata na klinici i raznovrsnu patologiju sa kojom sam se svakodnevno susretala, najnovije tehnike rada, kao i rad sa najnovijim materijalima. Na kraju nije izostalo dvoumljenje da li da ostanem tamo ili da se vratim u Crnu Goru, medjutim želja da se vratim ipak je prevagnula, uglavnom zbog majke i već vrlo uspješnog biznisa u oblasti stomatologije koji je razvila, te samim tim i vizije budućeg porodičnog biznisa. Svakako se ne bih zaustavila na ovom nivou edukacije, već namjeravam da negdje dalje upišem specijalizaciju i da se kontinuirano usavršavam“, ističe Vera za naš portal.

Kao vrhunski student, dobila je i povelju američkog društva Lovćen iz Detroita za za izvanredna akademska dostignuća. O kakvoj se nagradi radi?
“To je povelja koju dobija najbolji student cjelokupnog fakulteta, dakle medicine, stomatologije i farmacije, kako svi spadamo pod istu krovnu ustanovu – Medicinski fakultet. Nažalost pravila našeg fakulteta nalažu da isti student ne može dva puta biti odabran za istu nagradu, te sam ove godine nagradjena od strane Stomatološke komore Crne Gore kao najbolji student na stomatološkom fakultetu”.

Koliko se bilo teško da se usklade obaveze na fakultetu sa privatnim obavezama, da se vidiš sa porodicom, prijateljima…?
“Uz dobru organizaciju sve se može postići. Prednost stomatologije leži u tome što se mnogo stvari uči kroz praktični rad, što naročito ako istinski volite ono što radite umnogome olakšava sam proces učenja koji zaista nekada može biti suvoparan. Ono što naučimo kroz praktičnu primjenu istog i to kontinuirano ponavljamo, ulazi nam u trajnu memoriju, za razliku od dosta informacija koje pročitamo u knjigama, koje često pamtimo samo trenutno, te po finalizaciji ispita zaboravimo. Rekla bih da je prva godina fakulteta možda i najteža, medjutim već kada se ovlada suštinom ove materije, sva kasnija saznanja se samo nadovezuju na ono što smo već od prve godine utemeljili.“

Već odavno je odlučila da nastavi sa daljim školovanjem i usavršavanjem. Želja joj je da upiše specijalizaciju iz hirurgije.
“Moja velika ljubav oduvijek je bila hirurgija, da li će to biti oralna ili maksilofacijalna hirurgija, ostavila sam sebi još neko vrijeme do definitivne odluke. Kao što sam već pomenula, sva dalja usavršavanja planiram da realizujem u inostranstvu i sve svjetske trendove donosim u našu divnu Crnu Goru.“

Šta je prevagnulo da izbor bude hirurgija?
“Kada puno radite sa pacijentima i oprobate se u svim mogućim oblastima stomatologije, naprosto osjetite gdje ste se najbolje pronašli. Nikada nisam puno razmišljala o tome, samo sam se prepustila i rekla sebi gdje se najbolje budem osjećala, da će to biti moj odabir. Tako je i bilo, vrijeme provedeno na klinici za hirurgiju budilo je u meni najveću satisfakciju, te je ljubav prema hirurgiji postala moja vodilja u svim daljim etapama mog karijernog razvoja. Glavni cilj ostaje da naš brend „D-Dent“ u Podgorici postane vodeći centar u oblasti hirurgije na prostoru Crne Gore i na tome ću svakako marljivo raditi, kao i na svemu do sada”, zaključile je Vera Jauković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -