fbpx
NaslovnaSavjetiMLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima

MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima

- Advertisement -

Mliječni zubi su prvi zubi koji djeci krenu rasti između 6. i 12. mjeseca života. Većini djeci svi mliječni zubi izrastu do 3. godine te najčešće ispadnu do 12. godine. Čim prvi zub krene rasti, dogovorite prvi pregled zuba za dijete.

Koji mliječni zubi postoje?
Mliječnih zubi ima 20 koji izrastu između starosti od 6 mjeseci i 3 godine. To je okvirna dob i ne biste se trebali bojati ako vašem djetetu ne izraste nijedan zub sa 6 mjeseci. Mliječni zubi imaju ista imena kao i zubi odraslih osoba – sjekutići, očnjaci i kutnjaci. Razlika je da ne postoje mliječni pretkutnjaci te ne postoji treći mliječni kutnjak, odnosno umnjak.

Kako pravilno brinuti o mliječnim zubima?
Vjerovatno se ne sjećate iz ličnog iskustva, ali svaki roditelj zna koliko rast zuba bebama može biti neugodan i bolan. Bol koju uzrokuje rast zuba možete ublažiti laganim trljanjem desni čistim prstom, malom kašikicom ili mokrom gazom. Bebama, takođe, može pomoći ako imaju nešto da žvaću.

Mliječni zubi “polažu temelje” za odrasle zube koji slijede, tako da je briga o njima vrlo važna – nemojte misliti da ih možete zanemariti samo zato što će ispasti! Oralnu higijenu bebe trebate početi održavati svega nekoliko dana nakon rođenja, ali u tako ranoj dobi je dovoljno oprati desni vlažnom gazom ili krpicom. Nakon što zubi krenu da rastu, do 3. godine djetetovog života ih perite pastom za zube s fluorom.

Foto: jordanoralcare.com

Fluor štiti od karijesa, ali ne bi trebalo da koristiti više od veličine zrna pirinča po čišćenju. Perite djetetu zube dva puta dnevno. Od 3. do 6. godine, povećajte količinu paste za zube na otprilike veličinu zrna graška. Lagano možete krenuti da učite dijete da samo pere zube dva puta dnevno i da ne guta pastu za zube.

Nakon što je dijete usvojilo naviku redovnog pranja zuba, zavisno o godinama im možete kupiti četkicu “za odrasle” i učiti ga da koristi zubni konac. Ista pravila ne vrijede za svu djecu, stoga biste se u svakom slučaju trebali posavjetovati s doktorom djeteta o održavanju oralne higijene.

Kada mliječni zubi rastu, a kad ispadaju?
U većini slučajeva, prvi zubi koji bebama izrastu su donje jedinice, odnosno donji centralni sjekutići. Odmah nakon njih u pravilu idu gornji centralni sjekutići. Najčešće posljednji izlaze zadnji kutnjaci u dobi od otprilike 2 godine.
Pogledajte kad otprilike rastu i ispadaju svi mliječni zubi na slici ispod:

Kako i kada izvaditi mliječni zub?
Mliječni zubi s vremenom ispadnu sami od sebe, ali djeci često smetaju kad su klimavi. Tada nastupaju roditelji sa svojim “bezbolnim” tehnikama vađenja zuba. Vađenje zuba nekoj je djeci bolno, dok neka djeca uopšte ne osjete kako ste ga izvadili. Bol zavisi o više faktora, od same pozicije zuba do djetetove tolerancije na bol, ali ako želite da smanjiti mogućnost bola, slijedite ova uputstva:
*nemojte vaditi zub na silu – trebao bi izaći vrlo lagano
*nemojte vaditi zub ako se jedva pomiče – zub mora biti dovoljno “klimav”
*nemojte vaditi zube djetetu mlađem od 5 godina – ako se zub klima u toj dobi, posjetite doktora

Navodno je najmanje bolan način za izvaditi zub primiti ga i brzo okretati u jednom smjeru dok se ne odvoji – ali ponavljamo, svako dijete je različito. Zaboravite na tehnike s vezanjem konca za zub, takva vađenja zuba često završe u suzama. Ako zub ne izlazi lako kako bi trebao, postoji mogućnost da će ga doktor morati izvaditi – nemojte ništa raditi na silu kako ne bi došlo do većih problema i veće boli!

Foto: freepik.com

Imaju li mliječni zubi korijen?
Kao i zubi odraslih osoba, mliječni zubi imaju korijen. No kao i mliječni zubi, korijen koji ih drži je slabiji nego što je korijen zuba odrasle osobe. To što ne vidite korijen nakon što mliječni zub ispadne, ne znači da ga nema!

Problemi s vađenjem mliječnih zuba – mogu li se pokvariti?
Mliječni zubi su prilično osjetljivi i lako razviju karijes ako se ne brine o njima. Čak postoji pojam zvan “karijes bočice” i odnosi se na karijes koji bebe i djeca dobiju od previše mliječno-slatkih i slatkih napitaka. Jedan o najčešćih uzroka karijesa bočice je ostavljanje djeteta s bočicom preko noći.

Iako ne bi trebalo biti potrebno to govoriti – izbjegavajte da dajete djeci slatkiše. Razvoj karijesa može uticati i na rast trajnih zubi nakon što mliječni ispadnu. Mliječni zubi rijetko kad ispadnu prerano, ali kad do tog dođe, najčešće se radi o pojavi karijesa ili je nešto izbilo djetetu zub. U tom slučaju bi trebalo da posjetite doktora da drugi zubi ne bi krenuli da zatvaraju tu rupu. Ovakve greške dovode do trajnih zubi koji idu u krivo.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -