NaslovnaSavjetiMliječni i stalni zubi – kada rastu?

Mliječni i stalni zubi – kada rastu?

- Advertisement -

Ljudi često ne znaju da je već u maminom stomaku vrijeme kada rastu zubi djeteta, odnosno tada se formiraju, a javljaju se mnogo kasnije na površini. Formiranje mliječnih zuba kod fetusa počinje u sedmoj nedjelji trudnoće, a razvoj mliječnih zuba se događa u 19. nedjelji trudnoće.

Foto: yumama.mondo.rs

Međutim, proći će još nekoliko mjeseci prije nego što se pojavi prvi zubić na površini. Ukoliko bude potrebe da dijete u predškolskom uzrastu izrađuje rendgenski snimak vilice, imaćete prilike da vidite kako izgledaju zametci stalnih zubića koji se sve vreme nalaze u vilici iznad mliječnih i čekaju svoje vrijeme da ”poguraju” mliječne zubiće.

Rast mliječnih zubića
Kada rastu zubi: Prvi zub
Prvi zubić se bebi pojavljuje uglavnom u periodu od četvrtog do desetog mjeseca. Imajte na umu da je vrijeme rasta zuba individualno i nema nikakvog uticaja na njihov kvalitet. Neka djeca prvi zub dobiju tek sa 18 mjeseci, ali to nije garancija boljeg kvaliteta. Pri nicanju zuba, desni mogu da budu crvene i otečene, beba je ponekad nervozna zbog svraba i bola koji se javlja, može se dogoditi da se javi i temperatura.

Foto: wral.com

Možete se raspitati kod dječijeg stomatologa ili pedijatra o tome koje je sredstvo najbolje da koristite za ublažavanje tegoba. Na tržištu postoje različiti gelovi koji sadrže blagi anestetik. Kod pojave temperature i jakog bola, savjetuje se davanje sirupa na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Rast mliječnih sjekutića
Prvi zub koji izbija je uglavnom donji sjekutić. Dešavaju se i izuzeci. Drugi donji središnji sjekutić obično izbija odmah nakon prvog zuba. Nekada se pojavljuju i u paru. Uobičajeno vrijeme kada rastu zubi je u periodu od šestog mjeseca do prvog rođendana.

Redosljed kada rastu zubići: donji centralni, gornji centralni, zatim donji bočni sjekutići (popularno nazvani ”dvojke”), pa gornji bočni sjekutići. Zanimljivo je i to donji zubi uglavnom izbijaju prvi i da djevojčice prije dobijaju zube od dječaka. Uglavnom se zubi pojavljuju u parovima. S tim da između izbijanja zuba na lijevoj i desnoj strani, na istoj poziciji, može proći nekoliko dana.

Foto: romanet.me

Kada rastu zubi poslije prvog rođendana
Ako je vaše dijete napunilo godinu dana, a nijedan zubić se još nije pojavio, nema razloga za brigu. Vaš pedijatar će svakako to primijetiti na sistematskom pregledu, ali se može dogoditi da zubi počnu da rastu tek za nekoliko mjeseci. U ovom periodu će izbiti svi sjekutići, a onda možete očekivati i rast pretkutnjaka (četvorke) u narednih šest mjeseci.

Pretkutnjaci koji sada rastu su manji i mekši od stalnih zuba koji će ih zamijeniti. Uglavnom se sva četiri pojavljuju jedan za drugim skoro u isto vrijeme. Kada se pojave sva četiri pretkutnjaka, negdje oko 18. mjeseci, može se očekivati i rast prvih očnjaka. Nekoj djeci su očnjaci zubići čiji ih rast najviše namuči, dok drugi i ne primijete kada se pojave, ali imaju problem sa izbijanjem pretkutnjaka.

Očnjaci su oštri i šiljati. Posljednji mliječni zubi koji se pojavljuju su petice, pretkutnjaci koji izbijaju nakon 18 mjeseci, a najčešće do trećeg rođendana. Njihovo izbijanje može da bude dugotrajno i praćeno blagim krvarenjem.

Rast stalnih zuba
Prvi stalni zubi i prvi kutnjaci šestice, pojavljuju se obično nakon šestog rođendana. Kod djece predškolskog uzrasta počinje ispadanje mliječnih zuba. Uglavnom počinje mijenjanje prvo donjih sjekutića, a zatim i gornjih, pa bočnih. Uobičajeno je da djeca prve zube mijenjaju između šestog i osmog rođendana. Vađenje i rast kutnjaka i očnjaka je nakon toga. Najčešće svi ispadnu do 12 godina.

Sa navršenih 12 godina dijete ima svih 28 zuba. Drugi stalni zubi – sedmice se pojavljuju u periodu od 11-13 godina, dok se umnjaci – osmice pojavljuju nakon 16. godine, a nerijetko i tek oko 30. rođendana. Kod pojedinih osoba ovi zubi nikada ne izbiju iznad desni, a ukoliko nema mjesta, mogu izazvati komplikacije koje rezultiraju operativnim zahvatom u ambulantim uslovima.

Izvor: Demetra

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -