NaslovnaIntervjuMila Simonović, viši zubni tehničar: Biologične proteze, unaprijeđeni koncept totalnih proteza

Mila Simonović, viši zubni tehničar: Biologične proteze, unaprijeđeni koncept totalnih proteza

- Advertisement -

Savremena protetska praksa u planiranju i izradi samu funkciju sve više podrazumeva dok se teži postizanju savršenstva u profilaksi i estetici. Estetika je prosto postala primarni faktor u stomatološkim ordinacijama jer su se neki kritetrijumi izmenili, a i svi prosto žele da budu nasmejani i lepi bez obzira na staronsu dob.

Koncept planiranja i izrade biologične proteze je novi pristup u izradi totalnih proteza namenjenih bezubim pacijentima. Radi se o principu koji je potuno nov sa novim konceptom okluzije.

Dr End koji živi u Nemačkoj i radi na privatnom stomatomatološkom fakultetu kod Vitena svoj životni vek je posvetio analizi prirodnih zuba i njihovom zagrizu. Prema tome, principi u postavljanju specijalno dizajniranih fiziodens zuba su prema prirodnim pokazateljima, što znači da nam praktično priroda pokazuje put kako da ostvarimo maksimalnu funkciju i estetiku. Ovi fizodens zubi su specifični, drugačija im je morfologija i na neki način pacijenti dobijaju pouzdane i stabilne totalne proteze.

U biologične proteze postavljaju se mnogo kvalitetniji i lepši zubi. To obezbeđuje bolji zagrižaj, bolji izgled gingive jer se radi sa različitim bojama akrilata.

Mi znamo da pacijetni sa totalnim protezama imaju taj psihološki efekat koji je narušen samom bezubošću i ovim totalnim protezama pacijent praktično vraća poverenje u protezu koja menja njegove izgubljene zube. Druga veoma interesantna karakteristika je što ovaj gingivalni deo koji menja odnosno imitira desni nije izrađen od kompaktne roze mase gde je uvek bio problematičan osmeh kod pacijenata, nego je zapravo izrađen posebnom tehnologijom, takozvanim estetic color set akrilatima gde su desni nijnasirane što jako utiče na estetiku, a samim tim i zadovoljstvo pacijenata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -