NaslovnaIntervjuMihailović: Tražimo samo da djeca kojima je to zaista potrebno dobiju besplatno...

Mihailović: Tražimo samo da djeca kojima je to zaista potrebno dobiju besplatno fiksne proteze

- Advertisement -

„Udruženje Roditelji“, sa sjedištem u Podgorici, pokrenulo je inicijativu da djeca ubuduće o trošku države dobijaju fiksne ortodontske aparate. Sada je na snazi zakon da samo mobilne ortodontske aparate djeca mogu da dobiju besplatno. Razlog za ovu inicijativu je podatak da jedan fiksni aparat košta 600 eura, što je za životni standard građana Crne Gore veliki trošak. Za sada, nažalost, nema pozitivnih signala da će prijedlog biti prihvaćen.
-Čekamo odgovor fonda. Danas imaju sastanak sa stomatolozima, pa će nam onda proslijediti svoju odluku. Oni nisu decidno rekli da ne može, ali mislim da nisu raspoloženi da nam izađu u susret – rekla je za naš portal Kristina Mihailović, predsjednica udruženja.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore se pozivaju na to da se to ne praktikuje nigdje u Evropi.
-Njihovo obrazloženje je da nijedna zemlja u okruženju, kao ni u Evropskoj uniji ne odobrava fiksne proteze o trošku države. Rekli su da će razmotriti to da se još nekim kategorijama građana može izaći u susret po tom pitanju, a mi ne znamo šta to tačno znači. Očekujemo da nam to pojasne.

Udruženje je pripremilo i dodatak svom prijedlogu.
-Mi smo pripremili da im pošaljemo dodatak, jer ni cijene nisu iste, različite su od opštine do opštine. Takođe, oni su pogrešno razumjeli da mi tražimom da sva djeca treba da dobiju besplantno fiksne proteze. To nije tako, mi tražimo da dobiju fiksne proteze samo ona djeca za koju su stručnjaci saglasni da treba da ih nose ili kod one djece kod koje mobilni ortodontski aparat ne daje rezultate. Na osnovu odluke Fonda, mi ćemo preduzeti dalje korake po ovom pitanju – zaključila je Mihailović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -