NaslovnaObavještenjaMetaanaliza pokazuje potrebu za daljim dokazima o učinkovitosti izolacije koferdamom

Metaanaliza pokazuje potrebu za daljim dokazima o učinkovitosti izolacije koferdamom

- Advertisement -

Kako bi restaurativni stomatološki zahvati bili uspješni, neophodna je odgovarajuća izolacija i kontrola vlage. Jedna od šire primijenjenih tradicionalnih metoda izolacije uključuje upotrebu koferdama.

Tim istraživača sa Univerziteta Sičuan u Čengduu sproveo je metaanalizu o upotrebi koferdama i otkrio da je, iako postoje neki dokazi koji povezuju njegovu upotrebu s nižim postocima neuspjeha restauracije, potrebno više istraživanja na tu temu.

Foto: medicover.pl

Tim istraživača prethodno je objavio revizorsko istraživanje na istu temu 2015. godine, koje je uključivalo rezultate četiri istraživanja o mjerenju učinkovitosti izolacije koferdamom u odnosu na izolaciju svicima staničevine. Za ovo ažuriranje ponovno su pretražili relevantna istraživanja i uključili dodatna dva, iako su njihovi zaključci ostali isti.

“Dokazi niske i vrlo niske sigurnosti ukazuju na to da u poređenju sa tradicionalnom metodom izolacije, upotreba koferdama u direktnim restaurativnim postupcima može dovesti do veće stope preživljavanja nadomjestaka”, istaknuli su autori.

Međutim, upozorili su da postoji “veliki rizik pristranosti u analiziranim istraživanjima” djelimično i zbog toga što su se “sprovodila na načine koji su mogli unijeti greške u rezultate”.

“Činjenica da ne možemo donijeti čvrst zaključak o učincima upotrebe koferdama tokom restaurativnih postupaka kod stomatoloških pacijenata pokazuje da su potrebna dobro osmišljena randomizirana kontrolirana istraživanja s dužim periodima praćenja”, dodali su autori.

Preporučili su da se u budućim istraživanjima o učinkovitosti metode izolacije koferdamom uzmu u obzir indirektne i direktne restauracije i da se uključe i faktori poput direktnih troškova liječenja i stope prihvatanja i zadovoljstva pacijenata. Istraživanje pod naslovom “Rubber dam isolation for restorative treatment in dental patients” objavljeno je na internetu u Cochraneovoj bazi sistematiziranih pregleda 17. maja 2021.

Izvor: Dental Tribune Hrvatska

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -