NaslovnaSavjetiMeke, srednje, ili tvrde četkice - šta odabrati

Meke, srednje, ili tvrde četkice – šta odabrati

- Advertisement -

Sa više mogućnosti čišćenja zuba nego ikada ranije, možda ćete se zapitati da li će vaš izbor meke ili tvrde četkice za zube promijeniti vaše oralno zdravlje. Kratak odgovor je da svaka četkica za zube radi na rešavanju dva glavna problema: uklanjanju naslaga i izbjegavanju povlačenja desni.

Ektra meke

Ekstra mekana četkica za zube je specijalna četkica i stoga je neće biti tako lako pronaći u vašoj lokalnoj apoteci. Ljudi će obično kupiti ekstra mekanu četkicu za zube za povlačenje desni, gingivitis i parodontitis, jer je nježnija.

Ako vam je dijagnostikovan gingivitis ili parodontitis, trebalo bi da četkate mekim četkicama. Parodontolog vam može pomoći da primijenite odgovarajuću tehniku kako biste maksimalno iskoristili svoju ekstra meku četku i izbegli dalje oštećenje desni.

Meke

Mogli biste pretpostaviti da su između meke i tvrde četkice za zube potrebne čvrste čekinje za pravilno čišćenje zuba. Istina je da mekane mogu obaviti posao jednako dobro. Tehnika četkanja, a ne intenzitet četkanja, ključna je za postizanje rezultata.

Da biste osigurali temeljno čišćenje, čekinje treba da usmjerite prema liniji desni i kružnim potezima uklonite naslage. Pritisak na zube ili desni tokom pranja može biti štetan za zdravlje desni. Američko stomatološko udruženje preporučuje da provedete dva minuta po sesiji sa mekim čekinjama kako biste postigli optimalne ishode.

Imajte na umu da jako četkanje mekom četkom može uzrokovati iste štetne probleme kao i srednja ili tvrda četka. Ako niste sigurni da li pravilno četkate, zamolite svog stomatologa za demonstraciju na sledećem sastanku.

Srednje

Srednje četkice za zube postižu vrlo slične rezultate kao i meke u uklanjanju plaka, ali imaju veći rizik od oštećenja desni. Srednje četke češće izazivaju promjene desni nego meke četke.

Tvrde

Uobičajena je zabluda da će ekstra čvrsta četkica za zube dati znatno bolje rezultate od mekših. Čvršće čekinje vremenom se troše na gleđi zuba. Umesto da se oslanjate na tvrdu četkicu za uklanjanje postojanih naslaga na zubima, bolje je da godišnje ili dva puta godišnje zakažete pregled kod zubara.

Profesionalno čišćenje zuba sigurno će očistiti vaše zube bez ikakvih negativnih posljedica povezanih s korišćenjem tvrde četkice za zube.

Jeste li razmišljali o električnoj četkici za zube

Mnogi pacijenti uživaju u pogodnosti korišćenja električne četkice za zube, koja sama izvodi preporučene kružne pokrete. Studije su pokazale da četkice za zube sa pogonom nude bolje rezultate za uklanjanje plaka, smanjujući rizik pacijenata za nastanak karijesa.

Ako ste zabrinuti zbog svoje spretnosti ili tehnike četkanja, električna četka može biti najbolja opcija za vas.

Izvor: mypenndentist.org

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -