NaslovnaSavjetiMeđunarodne smjernice za liječenje bolesti desni

Međunarodne smjernice za liječenje bolesti desni

- Advertisement -

Prve međunarodne smjernice za liječenje desni koje se zasnivaju na dokazima, a koje pogađaju 50% svih odraslih – objavljene su u časopisu „Clinical Periodontologi“, zvaničnoj publikaciji Evropske federacije parodontologije (EFP).

Parodontitis, često nazvan bolest desni, pogađa otprilike polovinu svih odraslih. Teški parodontitis šesta je najčešća bolest u svijetu.

Foto: ultimatedentalservices.com

Parodontitis izaziva upalu desni, koje postaju crvene, natečene i mogu krvariti tokom četkanja. Ovo je imunološki odgovor tijela na bakterije kojima je dozvoljeno da se nakupljaju na zubima.

Ako se ne liječi, upala se širi na ligament i kost koji podržavaju zube, uzrokujući labavljenje i gubitak zuba.

„Parodontitis je poražavajuće stanje koje vodi ne samo do bolova u desni, već i do problema sa žvakanjem, neprijatnih promjena dužine i položaja zuba, lošeg samopoštovanja, povlačenja iz društvenih aktivnosti i povećanog rizika od drugih upalnih stanja uključujući dijabetes. Ove smjernice opisuju kako se upravlja ovom bolešću, jer je u ranoj fazi liječenje jednostavno, a posljedice su malene“, rekao je prof Marijano Sans, predsjedavajući Odbora za radionice EFP-a.

Foto: 333dentalcare.com

Savjetuju se četiri uzastopna koraka terapije.

Prvo: dobra oralna higijena i zdrav način života za smanjenje upale su temelj za optimalan odgovor na liječenje i dugoročnu kontrolu bolesti. Ovaj korak, takođe, uključuje profesionalno uklanjanje bakterija (plaka i kamenaca) iz dijelova zuba vidljivih iznad desni.

Dva: temeljno profesionalno čišćenje korijenskih površina ispod linije desni, i dodatne terapije ako je potrebno.

Tri: složeniji tretmani, poput hirurgije, mogu biti potrebni kod nekih (ne svih) pacijenata.

Foto: accessdental-tx.com

Četiri: dugotrajna potporna njega za sprječavanje recidiva, uz zdrav način života, dobru oralnu higijenu i redovne preglede uz čišćenje zuba.
Koraci koji se preklapaju i dobra oralna higijena su od ključnog značaja za sve, primijetio je prof Sans.

„Profesionalno čišćenje je efikasno samo ako pacijenti temeljno čiste zube, a operacija se ne preporučuje onima sa lošom oralnom higijenom. Zdrav životni stil je presudan, parodontitis je hronična inflamatorna bolest, a stanja koja podižu upalu u tijelu i pogoršavaju je su, naprimjer, gojaznost, pušenje i loše kontrolisan šećer u krvi kod dijabetesa. Dobra ishrana i fizička aktivnost mogu se boriti protiv upale“.

Foto: greenwood.dental

“Parodontitis nastaje usljed nakupljanja oralnih bakterija, što izaziva štetni imuni odgovor, a ne zaštitni, i to uništava kosti koje podupiru zub, kao i bakterije. Pogrešno usmjerena imuna reakcija je dijelom genetski naslijeđena, ali u velikoj mjeri vođena navikama poput pušenja i visokim unosom rafiniranog šećera, a zaista se održava kada su oralne higijenske navike loše. Dugoročni održivi uspjeh zahtijeva poboljšanje oralne higijene i životnih navika, a rijetko je potreba za specifične lijekove, poput antibiotika“, objasnio je profesor Ijan Čapl.

Snažan motivator poboljšanja oralne higijene pokazuje pacijentima vizuelne dokaze o parodontitisu (npr. Rendgenu zuba), objašnjavajući zašto su podložni i šta mogu učiniti.
“Nakon uspješnog liječenja, pacijenti koji preuzimaju kontrolu nad oralnim zdravljem i životnim stilom mogu zaustaviti parodontitis i zadržati zube“, dodao je prof. Čapl.

Foto: smilesolutionsdentist.com

Glavni cilj terapije je sprječavanje gubitka zuba. Kvaliteta života je još jedan cilj, a to znači da imate zube koji su ugodni za upotrebu i jedenje je bez bolova.

“Uspješno liječenje preobražava živote ljudi: oni postaju samopouzdaniji, osmjehuju se. Takođe poboljšava cjelokupno zdravlje tako što sprječava oralnim bakterijama da uđu u krv i podignu nivo upale u tijelu, što negativno utiče na druga stanja poput dijabetesa“, jasan je profesor Čapl.

Šta možete učiniti da spriječite bolest desni
*Pazljivo četkajte zube više od jednom dnevno ručnom ili električnom četkicom za zube.
*Čistite između zuba svakodnevno pomoću interdentalne četkice ili koncem ako su praznine previše zategnute.

Foto: verywellhealth.com

*Posebna ispiranja usta ili paste za zube mogu se koristiti na vrhu čišćenja kako bi se smanjila upala.
*Ne pušite, održavajte zdravu težinu, jedite uravnoteženu ishranu, vježbajte, smanjujte stres.
*Ako imate dijabetes, kontrolišite šećer u krvi.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -