NaslovnaSavjetiMatične ćelije iz živog dijela zubića imaju sposobnost da poprave i regenerišu...

Matične ćelije iz živog dijela zubića imaju sposobnost da poprave i regenerišu tkiva

- Advertisement -

U živom dijelu zubića možete naći vlastite matične ćelije koje imaju sposobnost da poprave i regenerišu tkiva i mnoge ćelije. Njihova upotreba u medicini je izuzetna, istraživanja pokazuju da bi jednog dana mogla da spasu život. Uz pomoć matičnih ćelija moguće je uspješno obnoviti kožu rožnjače i druge djelove tijela. One se, takođe, koriste za brži oporavak posle srčanog udara. Naučnici vjeruju da će matične ćelije biti samo ključ za liječenje Parkisonove i Alchajmerove bolesti, dijabetesa, kičmene moždine, multiple skleroze, ALS i određenih vrsta raka.

matince-celijeŠta su matične ćelije ?

Matične ćelije su osnovne ljudske ćelije, zbog njihovog potencijala, sve više i predmet istraživanja i kliničkih studija, koje se vezuju za njihovu upotrebu u medicini. Matične ćelije imaju sposobnost da se transformišu u druge vrste ćelija i tako zamijene oštećene ćelije. U suštini, tretman matičnim ćelijama se vrši s ciljem da zdrave i vitalne ćelije presađene na oštećenom licu zamijene oštećene ćelije i time doprinesu poboljšanju zdravstvenog stanja ili povrede. Danas, najčešći oblik liječenja ili transplatacije matičnim ćelija su matične ćelije uzete iz pupčane vrpce i koštane srži.

Pupčana vrpca je najbogatija matičnim ćelijama, i predstavlja najjednostavniji način uzimanja matičnih ćelija zbog svoje neinvanzivne metode. U pupčanoj vrpci postoji 12 tipova matičnih ćelija.

Transplatacija koštane srži je uspostavljen metod liječenja različitih oblika raka i leukemije. Ovaj metod liječenja je razvijen između 1950. i 1970. godine. Vođa projekta, dr E. Donal Tomas je za ovo dostignuće dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Većina ljudi sa čuđenjem primi vijest da je sada moguće uzimanje matičnih ćelija iz mliječnih zubića. Dominantna vrsta matičnih ćelija kada su u pitanju mliječni zubi su mezinhimalne matične ćelije koje imaju kapacitet za razvijanje u nekoliko različitih tipova ćelija. Stoga je pulpa zuba jedan od mogućih izvora za dobijanje kvalitetnih matičnih ćelija.

Izvor: Kompanija Bio Save

1 KOMENTAR

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -