NaslovnaObavještenjaMaterijali za izradu mobilnih protetskih i ortodontskih radova

Materijali za izradu mobilnih protetskih i ortodontskih radova

- Advertisement -

Mobilna protetika je grana stomatologije koja se bavi planiranjem i izradom protetskih radova koji prvenstveno treba da zadovolje funkcionalnost, bezbjednost i estetiku.

Za razliku od fiksnih radova koji trajno ostaju u usnoj duplji pacijenata, mobilne protetske radove pacijenti sami uklanjaju i opet vraćaju u usnu duplju.

Ovaj tekst se bavi materijalima koji se koriste u izradi ove vrste protetske nadoknade sa akcentom na njihov hemijski sastav i toksikološku bezbjednost.

Polimeri i monomeri
Polimeri kao materijali pojavljuju se još davne 1839. godine. Intenzivnije istraživanje i unapređivanje ovog materijala sprovodi Oto Rem 1901. godine, a sredinom XX vijeka se počinju upotrebljavati intenzivnije u medicini i stomatologiji.

Zabilježeno je još 1946. godine da je 60 % proteznih ploča u Sjedinjenim Američkim Državama izrađeno upravo od polimera. Riječ je o materijalima koji su po hemijskom sastavu akrilna i metakrilana kiselina ili esteri ovh kiselina.

U našoj laboratoriji se koriste tzv. “hladni” Cold Pro Base i “topli” Hot Pro Base polimeri. Sastav materijala koji se koriste za izradu mobilnih protetskih radova u zubotehničkom laboratoriju Full Dent – Pro Base Cold-Monomer

Materijali koji se koriste u ove svrhe u zubotehničkom laboratoriju Full Dent podliježu standardu ISO EN 20795-1 i shodno tome su potpuno bezbjedni za zdravlje pacijenata.

1.Žičani profili za izradu retencionih elemenata parcijalnih mobilnih protetskih radova i ortodontskih aparata
U našem laboratoriju se koriste čelični žičani profili razlčite elastičnosti.

Ova vrsta žice je u potpunosti biokompatibilna a istovremeno i ekonomski najisplativija. Kojeg eleasticiteta će se žica postaviti u mobilni protetski rad zavisi od slučaja i indikacija kod pacijenata.

Žica koja se koristi u mobilnoj ortodontskoj terapiji ne mora ispunjavati tako stroge zahtjeve kao u primjeni na fiksnim ortodontskim napravama. Obično se koristi čelična žica zbog niske cijene koštanja, dobre otpornosti na koroziju i biokompatibilnosti.

Foto: fulldent.ba

U posljednje se vrijeme na tržištu prodaje u nekoliko tipova. Tako se za izradu labijalnih, vestibularnih i palatinalnih lukova na funkcionalnim napravama najčešće koristi čelična tvrda žica (hard), jer u ovoj vrsti djelovanja nije potrebna elastičnost, niti aktivno djelovanje, već samo prilijeganje žice.

Za izradu retencionih elemenata (kukice) i aktivnih elemenata (labijalni lukovi, opruge i sl.) na pločastim aktivnim napravama, ali i nekim funkcionalnim (Fränkel, Bimler), koristi se manje ili više elastična žica (spring hard, super spring hard).

Foto: fulldent.ba

Spomenuta čelična žica u stvari je hrom-nikl čelik i dolazi pod raznim tvorničkim imenima, zavisno o proizvođaču. Zadnjih nekoliko godina, zbog sve češćih alergijskih reakcija na nikl, uvedena je tehnološki promijenjena žica gdje je nikl zamijenjen manganom i azotom, što isključuje alergijske reakcije i čak poboljšava elastičnost žice.

Proizvođači navode da se radi o procesu lijevanja žice pod visokim pritiskom s naknadnim poliranjem i termičkom obradom, ali ne navode precizne detalje o tehnološkom procesu i sastavu. Sve čelične žice koje se koriste u mobilnoj terapiji mogu se vrlo uspješno savijati, termički obrađivati, variti i lemiti.

Autor: Dr stom. Nemanja Malešević

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -