NaslovnaObavještenjaMaterijali koji se koriste za izradu fiksnih protetskih radova

Materijali koji se koriste za izradu fiksnih protetskih radova

- Advertisement -

a)Metali za izradu metalo-keramičkih fiksnih radova
Zubotehnički laboratorij Full Dent izrađuje sve metalne konstrukcije u fiksnoj protetici uz pomoć najmodernijeg 3D printera EOS. Potpuna digitalizacija donijela je preciznije radove, koji odlično odgovaraju pripremljenim batrljcima kao i racionalnije korištenje materijala.

Metalne ploče koje se koriste za 3D printanje su po sastavu legura Co-Cr-Mo (kobalt-hrom-molibden). Garantovano ne sadrže supstance visokog alergijskog potencijala kao što su nikal i berilijum.

Sastav legure metala koji se koristi za parcijalne skeletirane proteze – vizili u zubotehničkom laboratoriju Full Dent

*Ne sadrži metale viskog alergenog potencijala ( Ni-Nikl i Be-Berilijum)

b) Materijali za izradu konstrukcija bezmetalnih fiksnih protetskih radova: Cirkonijum
Osnovu cirkonijuma čini cirkonijev dioksid, a ovisno o vrsti stabilizatora (magnezijevog ili jitrijevog oksida), razlikuju se dvije različite mikrostrukturne slike.
Cirkonijum pokazuje odlična mehanička svojstva, veliku čvrstoću, te daje velike mogućnosti za primjenu u stomatološkoj protetici. Naš laboratorij koristi blokove cirkonijuma renomiranog njemačkog proizvođača Dental Direkt. Postoje tri vrste blokova i to: DD Bio Z, DD BioZX2 i DD CubeX2. Blokovi se razlikuju po svojoj transparenciji .

Specifikacije Zirkon keramike koja se koristi u zubotehničkom laboratoriju Full Dent Banja Luka

a)Materijali za izradu korjenske nadogradnje:
Usljed frakture zuba ili endodontske terapije ( uklanjanje većeg dijela krunične zubne supstance sa ciljem obezbjeđivanja što boljeg pristupa korjenskom sistemu) kao rješenje za potpunu restauraciju kruničnog dijela zuba koristi se nadogradnja.

Logika cijelog sistema je da koristi kanalni korjenski sistem kao ležište za metalnu ili cirkonsku konstrukciju preko koje se izrađuje klasični fiksni rad. Ovaj vid nadoknade bi trebao da zadovolji tzv. 3R pravilo :
*retenciju (retain),
*učvršćivanje i pojačanje otpornosti (reinforce),
*nadoknadu (restore)

Materijali koji koristi naša laboratoriji su od metala (Co-Cr-Mo, titan, Ni-Cr…) i u zadnje vrijeme nadogradnje od punih ML cirkonskih blokova. Korištenje cirkona kao materijala za nadogradnju je jako ograničena zbog krtosti ovog materijala.

Shodno tome ovaj materijal se koristi u vidu endo kruna. Debljina samog kruničnog dijela cirkona treba da bude 1.5-2.0 mm kao kod inlay-a ili onlay-a dok se sam kanal kao ležište prepariše široko i na svega nekoliko milimetara dubine.

Izvor: Full Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -