fbpx
NaslovnaObavještenjaMaske, kape, viziri, odijela i kaljače: Ne, nije riječ o ljekarima Infektivne,...

Maske, kape, viziri, odijela i kaljače: Ne, nije riječ o ljekarima Infektivne, već o zubarima koji, takođe, spasavaju Beograđane

- Advertisement -

Skoro sve privatne zubarske ordinacije su zatvorene, do stomatologa po domovima zdravlja je nemoguće doći jer su sad i ove ustanove pretvorene u Kovid ambulante, ali zubobolja ne zna za policijski čas i vanredno stanje, pa su se mnogi Beograđani posljednjih nedelja našli na velikim mukama.

Jedni su odlučili da se kljukaju lijekovima u nadi da će vanredno stanje uskoro proći, drugi “na crno” traže zubare preko društvenih mreža, dok su se treći uputili ka Stomatološkom fakultetu gdje se primaju svi hitni slučajevi, iako ova ustanova ne funkcioniše u sklopu RFZO.

A ne zna se kome je teže, pacijentima ili ljekarima. Ovi prvi dolaze sa krvarenjima, bolovima, “kljucanjem”, dok su ovi drugi po mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jedna od najrizičnijih profesija za vreme pandemije, te da je svaki pacijent potencijalno infektivan.

Zato se na Stomatološkom fakultetu primjenjuju veoma rigorozne mere. Od ulaska do izlaska. U stolicu ne može da sjedne niko prije nego što se popuni detaljan upitnik.

„Mora da se odradi trijaža, uzmu podaci o pacijentu da li je imao temperaturu, da li kija, kašlje, da li je bio u kontaktu sa obolelima, da li je došao iz inostranstva…“, objasnio je dekan Stomatološkog fakulteta, prof. dr Aleksa Marković u Beogradskoj hronici RTS.

Ljekari i medicinske sestre zatim pored standardne opreme, maski i rukavica, stavljaju vizire, oblače jednokratne mantile, stavljaju kape i vizire.

„Cio protokol je u skladu sa epidemiološkom situacijom. Uđe jedan pacijent, obradimo, završimo posao, a onda slijedi dezinfekcija kompletne prostorije. Tek tad može da uđe sljedeći pacijent“, objasnio je prof. dr Saša Janković.

Studenti su otišli prije uvođenja vanrednog stanja, objekat u Rankeovoj 4 je zatvoren zbog epidemije, a Klinika za bolesti zuba, protetiku i ortopediju vilice preseljena je na Kliniku za dječiju stomatologiju i Kliniku za oralnu i maksilofascijalnu hirurgiju u Ulici dr Subotića.

Sve ovo je urađeno kako bi se prostorije lakše dezinfikovale.

Radno vrijeme je prilagođeno policijskom satu, pacijenti se primaju od 8.00 do 16.00, a ko ne može da čeka ima na raspolaganju Kliniku za mascilofacijalnu hirurgiju koja radi non-stop.

Kako je istakao dekan Stomatološkog fakuleta dr Aleksa Marković, dnevno prime više od 40 pacijenata, za koje je zadužen tim od po dva ljekara, četiri sestre i nekoliko spremačica.

Izvor: Blic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -