NaslovnaSavjetiManifestacfije Covid-19 na oralno zdravlje

Manifestacfije Covid-19 na oralno zdravlje

- Advertisement -

Informacije se često ažuriraju dok još proučavamo COVID-19 i njegove efekte. Stomatološki stručnjaci bi trebalo da budu svjesni čak i mogućih legitimnih teorija naučnika jer je reč o novom virusu.

Nedavno su naučnici uspostavili vezu oralnog zdravlja sa COVID-19. Pored toga, pacijenti često traže od higijeničara i drugih stomatoloških zdravstvenih radnika infor5macije kako bi imali dijalog o virusu i najnovijim nalazima.

COVID-19 i parodontalna bolest

Nedavno je sugerisano da prisustvo parodontalne bolesti može izazvati težu infekciju COVID-19. U jednom članku u Medical Hipotheses je navedeno: „Pošto inflamatorni i disbiotički faktori, kao i komorbiditeti, utiču na sistemsko zdravlje, moguće je da parodontalni status ukazuje na rizik od komplikacija COVID-19.“

U drugom članku iz istog časopisa dodaje se: „Parodontitis može povećati rizik od invazije bakterijskih patogena, a potencijalno i virusnih patogena kao što je SARS CoV-2. U članku se nastavlja: ​​„Oluja citokina kod teških infekcija COVID-19 ima mnogo komponenti zajedničkih sa profilom ekspresije citokina kod parodontitisa, što ukazuje na moguću vezu između parodontitisa i infekcije COVID-19 i komplikacija.“

COVID-19 i oralno tkivo

Nova istraživanja su takođe sugerisala da virus, u retkim slučajevima, može doprinijeti oralnim lezijama.

Tokom ranog izbijanja COVID-19, Carreras-Presas objavio studiju o dva pacijenta koji su potvrdili pozitivan i jednom pacijentu koji je bio supružnik (nikada testiran). Članak o oralnim bolestima rezimirao je: „Sva tri slučaja su prijavila bol, oralne čireve ili plikove prije nego što su zatražili ljekarski savjet.

Prvi pacijent je imao lezije koje su ličile na rekurentni herpetični stomatitis. Međutim, pacijent ih je prvi put imao. Drugi pacijent je imao više malih čireva na nepcu i takođe nije imao istoriju herpetične infekcije. Treća pacijentkinja razvila je veliki osip na leđima i plikove na unutrašnjoj sluzokoži usana, kao i deskvamativni gingivitis.

U članku se navodi: „Sumnjamo da se intraoralne lezije često pogrešno dijagnostikuju zbog nedostatka intraoralnih pregleda, s obzirom na ozbiljnost drugih patoloških procesa koji bi mogli biti povezani sa ovom virusnom infekcijom. Autor sugeriše da bi oralni čirevi mogli biti nedovoljno prijavljeni jer bi drugi simptomi mogli biti hitniji za pacijenta.

Studija objavljena u julu 2020. godine pronašla je ulcerisanu leziju, višestruke crvenkaste makule različitih veličina razbacanih duž tvrdog nepca, jezika i usana kod 42-godišnjeg pacijenta. “Mikroskopski, biopsija lezija predstavljala je epitel sa teškom vakuolizacijom i povremenom egzocitozom.” Sa histološke tačke gledišta, ovo je bila zapaljena lezija sa žarišnim područjima nekroze i krvarenja. Iako se čini da su teško zapaljene ulcerisane lezije retke, autori zaključuju da SARS-CoV-2 može izazvati oralne lezije. Oni, stoga, predlažu da svi pacijenti pozitivni na virus treba da imaju pun pregled usta kako bi bolje razumjeli patobiologiju ovih oralnih promena.

Druga studija objavljena u Journal of Oral Medicine and Oral Surgery posmatrala je pacijenta pozitivnog na COVID-19 sa bolnim nepravilnim ulkusom na dorzalnoj strani jezika. „Opisan je eritematozni osip koji se takođe može objasniti inflamatornom reakcijom. Članak je zaključio: „Dakle, ovaj nepravilni oralni čir mogao bi biti inauguralni simptom COVID-19 koji treba dokazati kod većih grupa pacijenata.

Nalazi

Sve u svemu, kao stručnjaci za oralno zdravlje, dentalni stručnjaci treba da budu u toku sa najnovijim nalazima COVID-19. Istraživači sugerišu vezu između parodontalne bolesti i težih infekcija COVID-19. Pored toga, sugeriše se da virus izaziva lezije koje liče na herpetične plikove i čireve.

Izvor: todaysrdh.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -