fbpx
NaslovnaSavjetiMala škola oralne higijene - tri koraka

Mala škola oralne higijene – tri koraka

- Advertisement -

Najraširenije bolesti zuba, karijes i parodontitis, direktno su povezane s neadekvatnom oralnom higijenom. Ostaci hrane koji se ne uklone četkanjem savršeno su hranilište za bakterije, inače glavne uzročnike karijesa i upale zubnog mesa, i kosti oko zuba. Kako izreka kaže: “Preventiva je pola zdravlja”, tako je i oralna higijena glavni postulat za očuvanje i održavanje oralnog zdravlja. Najčešća pitanja koja se ponavljaju kada je u pitanju oralna higijena jest “kružno četkanje”, ali šta to zapravo znači? Je li dovoljno samo četkati zubnim četkicom? Koja je funkcija zubnih vodica? Koliko često treba da koristite zubni konac?

1.Čišćenje prostora između zuba jednako je važno za oralno zdravlje koliko i čišćenje svih zuba klasičnom, “velikom” četkicom. Interdentalni (međuzubni) prostor može se čistiti različitim oralnohigijenskim pomagalima – koncem, interdentalnim četkicama, interdentalnim gumenim štapićima ili čačkalicama. Čak 40% površine zuba nedostupno je čišćenju zubnom četkicom i iz tog je razloga apsolutno nužno koristiti neko od pomagala za higijenu međuzubnog prostora. Međuzubni prostor trebalo bi očistiti barem jednom dnevno, po mogućnosti naveče i to prije nego što se svi zubi iščetkaju zubnom četkicom – na taj se način sve naslage “izguraju” iz međuzubnih prostora pa ih pjena zubne paste svojim svojstvom deterdženta dodatno očisti.

2.Nakon čišćenja međuzubnog prostora, sve vanjske i unutarnje plohe zuba čiste se zubnom četkicom. Uopšteno se ne preporučuje da koristite tvrde zubne četkice kako se ne bi mehanički iritiralo i povrijedilo zubno meso. Srednje tvrde i meke zubne četkice dobar su izbor, ali je jednako važna i tehnika samog četkanja te jačina pritiska četkice. Horizontalni (“lijevo-desno”) i vertikalni pokreti (“gore-dolje”) četkicom trebaju se izbjegavati, jer mogu uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Pravilna tehnika četkanja podrazumijeva četkanje zuba svake vilice zasebno, na način da se dlačice četkice ukose prema ivici zubnog mesa pa se potom četkicom rade mali, kružni pokreti. Tako se obavezno čiste i vanjske i unutarašnje plohe zuba, uz minimalan pritisak!

3.Iako nisu sasvim uobičajeni i ustaljeni dio oralnohigijenskog režima, zubne vodice imaju itekako važnu ulogu u održavanju oralne šupljine čistom. Korištenje zubnih vodica, kao što je pomenuto, omogućava dodatnu higijenu međuzubnog prostora, ostalih uglova teže dostupnih čišćenju pa čak i jezika. Zavisno o sastavu, mogu sadržavati spojeve koji sprječavaju nastanak plaka, karijesa, smanjuju preosjetljivost zuba ili djeluju antiseptički (protivbakterijski). Preporučuju se bez izuzetka svim starosnim grupama. Koji je vaš režim oralne higijene? Jeste li zapeli na nekom od opisanih koraka? (www. stomatologija-i-estetika.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -