fbpx
NaslovnaSavjetiLoše oralne navike kod djece - zašto su opasne i kako da...

Loše oralne navike kod djece – zašto su opasne i kako da ih iskorijenite?

Loše oralne navike kod djece mogu dovesti do ozbiljnih stomatoloških problema, poput karijesa i bolesti desni. Velika opasnost leži u tome što se usvajanje pogrešnih oralnih navika u djetinjstvu nastavlja i u odraslom dobu.

Takođe, posljedice loših navika po pitanju oralne higijene u djetinjstvu mogu da se osete tek u odraslom dobu. Od trenutka kada djeca dobiju zube, počinju da razvijaju dobre i loše oralne navike. Srećom, polako i kroz greške učimo šta je dobro ili loše, pogrešno ili ispravno.

Foto: thedentistsatcreekside.com
- Advertisement -

Kažu da je prevencija pola zdravlja – zato bolje spriječiti nego liječiti. Zdravlje zuba i usta je suštinski dio cjelokupnog zdravlja i blagostanja djeteta.

Loše oralne navike kod djece mogu dovesti do karijesa i bolesti desni. Održavanje zdravih zuba i desni je doživotna obaveza i počinje u najmlađem uzrastu.

Što ranije naučite svoje dijete pravilnim oralnim higijenskim navikama – poput redovnog pranja zuba, čišćenja zubnim koncem i ograničavanja unosa šećera, lakše ćete izbjeći stomatološke procedure i dugoročne zdravstvene probleme.

Loše oralne navike kod djece mogu dovesti do:
*Oštećenja zuba;
*Propadanja zuba;
*Gubitka zuba;
*Oštećenja mekog tkiva usne šupljine.

Foto: kidzsmiledentistry.com

Svi ovi stomatološki problemi se mogu izbjeći i ispraviti prepoznavanjem potencijalno loših oralnih navika.

Koje su najčešće loše oralne navike kod djece?
Previše agresivno pranje zuba
Previše jako i agresivno četkanje zuba četkicom sa najlonskim čekinjama može oštetiti površine zuba i korijena i dovesti do recesije desni.

Rješenje je naučiti djecu od malih nogu da svakodnevno nježno četkanje zuba dovodi do uklanjanja meke naslage koja se stvara. Ne treba biti pretjerano agresivan kod pranja zuba! Poliesterske četkice su najmekše četkice za zube na raspolaganju i predstavljaju najbolju opciju.

One efikasno uklanjaju naslage koje mogu dovesti do karijesa i bolesti desni, a pritom ne oštećuju zube i desni.

Foto: hardypedoortho.com

Sisanje prstiju
Ova loša navika može dovesti do deformacije gornje i donje vilice. Takođe, kako djeca stare, na rukama imaju sve više i više bakterija. Sisanje prstiju je vrlo nezdravo u stomatološkom smislu, mada se sa aspekta psihologije smatra normalnom pojavom kod mališana.

Žvakanje tvrdih predmeta (uključujući led i tvrde slatkiše, bombone)
U loše oralne navike kod dece svakako spada i žvakanje tvrdih predmeta – naročito slatkiša. Žvakanje tvrdih predmeta poput leda ili tvrdih slatkiša može dovesti do lomljenja zuba.

Ako ovi tvrdi slatkiši sadrže šećer, onda može nastati još jedan problem. Kako se šećer lijepi za zube, on privlači bakterije koje uzrokuju karijes.

Foto: motherrisingbirth.com

Škripanje i stiskanje zuba
Uporno škripanje zuba (bruksizam) kod djece može prouzrokovati trošenje i na kraju lomljenje zuba. To može dovesti do problema sa vilicom.

Konzumiranje gaziranih napitaka
Šećeri i kiseline iz gaziranih i generalno zaslađenih sokova dovode do propadanja zuba.

Grickanje noktiju
Grickanje noktiju može dovesti do lomljenja i oštećenja prednjih zuba. To je loša navika koja može početi još u djetinjstvu.

Upotreba žvakaće gume
Šećeri se brzo skupljaju u ustima male djece, stvarajući žarište za rast bakterija koje uzrokuju karijes.

Foto: 918dentist.com

Kako spriječiti da dođe do stomatoloških problema kod djece?
Održavanje zuba i oralne duplje čistim i zdravim je svakodnevna obaveza. Stomatolog može naučiti vaše dijete kako pravilno da brine o zubima i desnima.

Evo nekih najznačajnijih koraka kada je u pitanju preventivna dečija stomatologija:
*Pranje zuba pastom sa fluorom najmanje dva puta dnevno;
*Korišćenje četkice za zube sa mekanim čekinjama, poput poliesterskih;

*Korišćenje konca za zube za čišćenje interdentalnog prostora barem jednom dnevno;
*Smanjenje unosa šećera;
*Izbalansirana ishrana sa puno povrća i voća;
*Izbjegavanje stavljanja u usta i griženja tvrdih predmeta (uključujući bombone i tvrde slatkiše);
*Redovne posete stomatologa.

Foto: freepik.com

Nesumnjivo je da su loše oralne navike kod djece, pogotovo danas, i te kako prisutne. Zbog toga se u praksi srećemo sa sve većim brojem djece sa stomatološkim problemima. Karijes je najdominantniji, ali tu su i recesija desni, prelom i oštećenje zuba.

Djeca treba što ranije da nauče razliku između dobrih i loših oralnih navika. Iskusni i stručni stomatolozi – prije svega orjentisani ka dječijoj stomatologiji, uz roditelje zaista mogu pomoći da se izbjegnu loše oralne navike kod djece.

Izvor: ordinacija dr Minić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -