NaslovnaSavjetiLoša oralna higijena ozbiljno ugrožava zdravlje

Loša oralna higijena ozbiljno ugrožava zdravlje

- Advertisement -

Pranje zuba je prvi korak u oralnoj higijeni, ali nije i jedini. Korišćenje konca za zube i interdentalne četkice je takođe važno, posebno za zdrave desni, a samim tim i zdrav organizam. Dobra oralna higijena ne samo da smanjuje rizik od bolesti desni, već može da smanji i rizik od srčanog udara. Nedavno istraživanje pokazalo je da oralna higijena, pored uticaja na zdravlje srca, mogla bi i da smanji rizik od nastanka demencije. Ono što povezuje lošu oralnu higijenu i ove bolesti je upala. Bakterije prouzrokuju upalu desni, tada dolazi do otoka, crvenila i pojave bola. Dešava se da upala, kad se jednom aktivira, ne prestaje, postaje hronična. Umjesto da vas zaštiti vaše tijelo počinje da napada samo sebe.

„Hronična upala igra značajnu ulogu u bolestima u rasponu od bolesti srca i karcinoma do demencije i depresije. Postoje tvrdnje da hronična upala podstiče i samo starenje“, kaže dr Majkl Mozli.
Hronična upala je postojan izvor infekcije, koji vaš imuni sistem drži u visokoj pripravnosti. Ako se posječete, vaš imuni sistem pokreće leukocite i šalje ih u to područje da napadnu i unište sve štetne mikrobe. Kao dio ovog odgovora, na mjestu povrede vidite crvenilo, oticanje i bol. Akutna upala je apsolutno neophodna za naš opstanak, jer stvara nepristupačno okruženje koje ubija invazivne bakterije, viruse i slično. I brzo prolazi. Usna duplja je puna bakterija, od kojih je većina bezopasna. Neke se, međutim, kombinuju sa zaostalim komadićima hrane kako bi formirali plak koji se lijepi na zube.

Ako se plak ne ukloni četkanjem, bakterije u plaku će stvoriti kiselinu koja uništava zubnu gleđ – površinski i najčvršći sloj zuba. Takođe, proizvodi i toksine zbog kojih imuni sistem reaguje na upalu. Ono što započinje upalom desni – gingivitis, može preći u parodontitis. To zauzvrat može rezultirati razaranjem kosti. Ukoliko imate puno štetnih bakterija u usnoj duplji, postoji rizik da one dospiju u krv i tako se prošire na čitav organizam, prouzrokujući dodatna oštećenja. Već neko vrijeme se zna da postoji veza između infekcije desni i oštećenja arterija i srca. Brojna istraživanja pokazuju da kod osoba sa parodontitisom postoji veća vjerovatnoća za razvoj srčane bolesti nego kod onih koji ga nemaju. Ali šta je sa mozgom? Studija objavljena ranije ove godine pružila je prve ubjedljive dokaze da upala u usnoj duplji može povećati rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

Za ovu studiju istraživači sa Univerziteta u Lujvilu u SAD ispitali su mozak osoba koje su umrle od Alchajmerove bolesti i uporedili ga sa mozgom osoba koje su umrle u sličnom uzrastu, ali bez znakova demencije. Otkrili su da je mozak osoba koje su umrle od Alchajmerove bolesti imao veću vjerovatnoću zaraze bakterijom Porphiromonas gingivalis, koja je čest uzrok teške bolesti desni. Takođe su otkrili prisustvo toksina koje proizvode bakterije zvane gingipaini. Naučnici su, barem kod miševa, pokazali da ove bakterije ne samo da mogu da putuju od usta do mozga, već kada se tamo nađu, uništavaju moždano tkivo. Mozak, pokušavajući da se odbrani, stvara amiloidne plakove, što je zajedničko svojstvo Alchajmerove bolesti. Izvodeći ove ideje na viši nivo, naučnici su stvorili lijek koji blokira djelovanje toksina gingipaina. U toku su ljudske studije kako bi se vidjelo da li on pomaže i kod sprječavanja ili odlaganja početka Alchajmerove bolesti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -