NaslovnaSavjetiLoš zadah i posle pranja zuba?

Loš zadah i posle pranja zuba?

- Advertisement -

Loš zadah može biti nevjerovatno sramotan. Jedno je kada znate krivca: niste prali ili čistili zube koncem onoliko često koliko biste trebali, ali šta se dešava kada vaš loš zadah nestane i nakon pranja?

Postoje brojni uzroci lošeg zadaha čak i nakon četkanja, kao što su zdravstveno stanje, određena hrana i druge navike. Srećom, mnogi od ovih uzroka se mogu liječiti i ponovo ćete biti na putu do svežeg daha!

Ti si ono što jedeš

Mnogo puta je uzrok vašeg lošeg zadaha ono što jedete. Četkanje i čišćenje koncem će vas odvesti tako daleko samo kada jedet hranu poput crnog ili belog luka. Ove namirnice moraju da prođu kroz vaše tijelo prije nego što miris potpuno nestane, a četkanje će samo nakratko prikriti miris. Ako otkrijete da često imate loš zadah i četkanje ne pomaže, možda je vreijme da pogledate svoju ishranu da vidite da li je uzrok hrana koju redovno jedete.

Bolesti desni

Loš zadah može biti simptom većeg problema sa zubima kao što je bolest desni koja je uzrokovana nakupljanjem plaka na zubima. Loša oralna higijena može uzrokovati stvaranje bakterija i iritaciju desni, uzrokujući loš zadah. Ako se ne liječi, bolest desni može izazvati probleme osim lošeg zadaha, kao što je oštećenje desni i vilične kosti. Vaš stomatolog vam može dati smjernice kako da bolje upravljate oralnim zdravljem i izlečite bolest desni.

Duvan za pušenje ili žvakanje

Kao što mnogi ljudi znaju, duvanski proizvodi izazivaju veoma izražen oralni miris. Oni koji puše ili žvaću duvan takođe imaju mnogo veće šanse da imaju bolest desni, još jedan uzrok lošeg zadaha. Iako to možda nije lako, najjednostavniji lek za ovaj uzrok lošeg zadaha je odbacivanje navike.

Proteze, mostovi, aparatići…

Još jedan uzrok lošeg zadaha nakon pranja zuba mogao bi biti loš zubni aparat koji može podstaći rast bakterija. Na primer, proteze koje ne pristaju pravilno ili se ne čiste redovno mogu sadržati čestice hrane i bakterije koje izazivaju miris. Razgovarajte sa svojim stomatologom o tome kako da očistite zubni aparat i da prilagodite prilagodbu koja će možda biti potrebna.

Suva usta

Pljuvačka je neophodna za oralno zdravlje jer pomaže da očistite usta neutralizacijom kiselina i ispiranjem čestica koje izazivaju miris. Ako pljuvačka nije prisutna, može izazvati loš zadah. Možda ste iskusili „jutarnji dah“ jer se suva usta prirodno javljaju kada spavate. Međutim, suva usta koja se češće javljaju mogu biti znak osnovnog problema. Neke bolesti mogu izazvati suva usta, probleme sa pljuvačnim žlezdama i određenim lekovima.

Kamen u krajnicima

Kamenje na krajnicima se formira kada se ostaci poput hrane i mrtvih ćelija skupe u vašim krajnicima i stvrdnu ili „kalcificiraju“ u male bijele formacije. Ponekad su vidljive, a ponekad nisu, ali retko dovode do ozbiljnih komplikacija. Međutim, najčešći simptom kamenja na krajnicima je loš zadah. Zarobljeni ostaci mogu razviti bakterije i izazvati neprijatan miris. Najčešći tretman za kamenje na krajnicima je njihovo uklanjanje, što se često može uraditi kod kuće pomoću k-tip ili, za velike kamence na krajnicima, od strane stomatologa ili specijaliste ORL.

Drugi uslovi

U nekim slučajevima, loš zadah koji traje čak i nakon četkanja može biti znak ozbiljnijeg problema. Bolesti, poput određenih vrsta raka, mogu izazvati loš zadah, kao i metaboličke poremećaje. Višak želudačne kiseline uzrokovan gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) takođe može biti krivac.

Kako da popravite loš zadah

Ako imate hroničan loš zadah nakon pranja zuba, dobar prvi korak je da posjetite svog stomatologa. Moguće je da ne čistite pravilno zube i oni vam mogu pomoći savjetima za poboljšanje rutine oralne njege. Ako im ništa nije očigledno, vjerovatno će vas uputiti ljekaru da vam pomogne da shvatite svoj loš zadah. U svakom slučaju, loš zadah ne treba zanemariti jer može biti simptom ozbiljnog osnovnog problema.

Izvor: hawkinsfamilydental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -