fbpx
NaslovnaSavjetiLokalna anestezija - šta treba da znate o njoj

Lokalna anestezija – šta treba da znate o njoj

Lokalni anestetik je lijek koji se koristi da otkloni bilo kakve osetljivosti i bol tokom i do nekoliko sati nakon zahvata. Ne čini da izgubite svijest, ali efikasno vas oslobađa od bola.

Možda ćete osjetiti samo lagani pritisak, ili kretanje. Lokalni anestetik djeluje tako što blokira živce iz zahvaćenih djelova tijela kako signali bola ne bi došli do vašeg mozga.

- Advertisement -

Lokalni anestetik se ubrizgava, ili nanosi na područje na kojem stomatolog treba da radi – desni, unutrašnjost obraza, zahvaćeni zub itd. Nakon primjene lokalnog anestetika, biće potrebno samo nekoliko minuta da izgubite osećaj na mjestu gdje se injektira, ili primenjuje.

Vaš stomatolog će se pobrinuti da je područje potpuno utrnuto prije početka postupka. Kod većine lokalnih anestetika, vaš zub će biti utrnut dva do tri sata, dok će vam usne i jezik biti utrnuti tri do pet sati nakon vremena ubrizgavanja.

Kako protok krvi odvodi anestetik sa mjesta ubrizgavanja da bi se metabolizovao ili razgradio, otupljeni osećaj će postepeno nestati. Za to vrijeme važno je ne pretrpjeti nikakva oštećenja na utrnulom području. Jedan od razloga zašto vam se kaže da se odmorite i da se opustite nakon bilo koje procedure koja se izvodi sa anestetikom je to što aktivnost ili angažovanje u bilo kom obliku naporne fizičke aktivnosti ubrzavaju anestetičke efekte.

Vaš zubar vam može propisati ljekove protiv bolova, posebno ako je vjerovatno da ćete osjetiti mnogo bola nakon što djelovanje anestetika prestane.

Lidokain je uobičajeni lokalni anestetik koji se koristi u stomatološkim procedurama. Mala je verovatnoća da će neki od ovih ljekova izazvati alergijske reakcije. Lokalni anestetik ne uključuje samo otupljujući dio tečnosti koji se ubrizgava, već može uključivati i sledeće:

  • Adrenalin (adrenalin) – Dodaje se rastvoru za anesteziju kako bi se povećao njegov otupljujući efekat
  • Vazokonstriktor – Ovo sužava vaše krvne sudove i čini da utrnulost traje duže
  • Natrijum hlorid – Ovo omogućava da se ljekovi apsorbuju u krv
  • Natrijum hidroksid – Ovo čini da lekovi koji umrtvljuju deluju

Obično se koristi lokalna anestezija sa epinefrinom. Njegovo otupljujuće dejstvo traje dva do četiri sata, a u nekim slučajevima i do nekoliko dana. Važno je napomenuti da pacijenti sa srčanim oboljenjima, povišenim krvnim pritiskom ili alergijskim reakcijama na epinefrin teba da obavijeste svog stomatologa prije zahvata.

Efekat utrnuća lokalnih anestetika bez adrenalina obično traje sat, ili manje od dva sata nakon primjene.

Ubrzo nakon primjene s lokalnom anestezijom, možete osjetiti nuspojave, ali u većini slučajeva one su manje i privremene i ne uzrokuju dugotrajne probleme. Neželjeni efekti uključuju:

  • Utrnuti jezik, zub ili usta
  • Pospanost
  • Vrtoglavica
  • Zamagljen vid
  • Trzanje mišića

Izvor: thesmilestudios.co.uk

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -