fbpx
NaslovnaObavještenjaLizalice i pića bez šećera su loše za zube

Lizalice i pića bez šećera su loše za zube

- Advertisement -

Naučnici sa istraživačkog centra za oralno zdravlje Univerziteta u Melbournu upozorili su na štetu koju pića bez šećera mogu nanijeti zubnoj caklini. Istraživači u Centru testirali su 23 različite vrste pića, uključujući bezalkoholna i sportska pića, i otkrili su da pića koja sadrže kisele dodatke i sa niskim nivoom pH uzrokuju mjerljiva oštećenja zubne cakline, čak iako je piće bez šećera.
“Mnogi ljudi nisu svjesni da iako smanjujete unos šećera, to ne umanjuje rizik od propadanja zuba. Hemijska mješavina kiselina u nekim namirnicama i pićima može izazvati podjednako štetno stanje zubne erozije. Zubna erozija nastaje kada kiselina rastvara tvrda tkiva zuba. U ranoj fazi erozija uklanja površinske slojeve zubne cakline“, rekao je Erik Rejnolds, direktor CRC za oralno zdravlje.

Erik Rejnolds

Rane zubne erozije obično mogu da ponište tretmane za nadoknadu izgubljenih minerala. U naprednijim slučajevima, izgubljenoj površini zuba može biti potreban ispun ili krunica.
Značajni nalazi: većina bezalkoholnih i sportskih pića izazvala je omekšavanje zubne cakline za 30% -50%; bezalkoholna pića koja sadrže šećer i bez šećera (uključujući aromatizirane mineralne vode) proizvela su mjerljiv gubitak površine zuba, bez značajne razlike između dvije grupe pića; od osam testiranih sportskih pića, za sve osim dva (ona sa većim udjelom kalcijuma), otkriveno je da gube zubnu caklinu.
CRC je objavio referat u kome je iznio nalaze svojih studija zubne erozije i preporučuje bolje informisanje potrošača i etiketiranje proizvoda, kako bi se ljudima pomoglo da razmisle o svom oralnom zdravlju pri odabiru hrane i pića. Profesor Rejnolds kaže da označavanje hrane ili pića bez šećera, ne znači nužno da je proizvod siguran za zube.

„Našli smo čak i konditorskih proizvoda bez šećera koji imaju oznaku da nisu štetni za zube, a za koje je tokom ispitivanja utvrđeno da su erozni“.
Kako da spriječite zubne erozije:
*Provjerite sastojke za kisele aditive, posebno limunsku kiselinu (sastojak broj 330) i fosfornu kiselinu (sastojak broj 338).
*Pijte više vode (po mogućnosti fluorisano) i ograničite bezalkoholna pića i sportska pića.
*Nakon jela ili konzumiranja kiselih proizvoda, nemojte odmah da perete zube jer to može da ukloni omekšani sloj zuba. Umjesto toga, isperite usta vodom i sačekajte sat vremena prije četkanja.
*Redovno idite na preglede kod svog stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -