fbpx
NaslovnaSavjetiLiječenje zuba - kako da spasite zub od vađenja

Liječenje zuba – kako da spasite zub od vađenja

- Advertisement -

Liječenje zuba je procedura koja podrazumijeva uklanjanje inficiranog živca iz korijena zuba. Ovu proceduru pacijenti često nazivaju i liječenje živca ili vađenje živca. Iako liječenje zuba predstavlja veoma kompleksan i zahtijevan tretman, kako za pacijenta tako i za stomatologa, on takođe predstavlja i proceduru koja spašava zub od njegovog vađenja.

Kako dolazi do upale živca?
Bakterije koje su glavni uzročnici nastanka karijesa, ukoliko se na vrijeme ne uklone, prodiru sve dublje u strukturu zuba i dolaze do njegovog središta – živca. Ovo je najčešće praćeno veoma jakim bolovima koji počinju bez provokacije, a takođe je moguća i pojava otoka mekog tkiva u regiji tog zuba. U malom broju slučajeva, upala živca može da se dogodi i bez ikakvih simptoma. Osim bakterija koje uzrokuju karijes, živac može da bude ugrožen i od strane bakterija koje se nalaze u parodontalnim džepovima kad pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu). Još jedan uzrok upale živca može biti i trauma zuba, nepravilan zagriz ili udarac u zub.

Šta uraditi kad zuba počne da boli?
Bol koji nastaje kao posljedica upale živca se najčešće javlja naglo, nekad i u toku noći, oštar je i veoma jak. Prvo što treba da uradite je da se javite svom stomatologu i da ga posjetite u najkraćem mogućem roku. Do tada, možete pomoći sebi sa nekim od lijekova protiv bolova, kao i sa oblozima. Ukoliko jak bol naglo prestane, nemojte odustati od posjete stomatologu, jer zub koji je prestao da boli i dalje mora da bude izliječen kako ne bi kasnije morao da se vadi. Trudite se da što bolje održavate higijenu zuba, jer će ostaci hrane na tom zubu pogoršati njegovo stanje.

Šta stomatologa treba da uradi kako bi se uspješno sprovelo liječenje zuba?
Kada dođete na pregeld, stomatolog će najprije ustanoviti o kom zubu se radi, koji je uzrok upale živca i taj zub će biti snimljen kako bi se vidjelo stanje korena. U zavisnosti od toga da li je uz bol prisutan i otok, stomatolog vam može prepisati i neki od antibiotika, kako bi se proces izlječenja ubrzao. Liječenje zuba je procedura koja se obavlja u lokalnoj anesteziji i ne treba da bude bolna za pacijenta. Najčešće je potrebno da dođete u ordinaciju nekoliko puta u razmaku od dvije nedelje, kako bi ovaj tretman bio završen. Za to vrijeme, stomatolog će čistiti zub od bakterija i plasiraće u zub neki od lijekova koji se koriste u ovim procedurama. Nakon definitivnog punjenja korijena zuba i stavljanja plombe, potrebno je ponovo uraditi kontrolni RTG snimak zuba. Ovo je obavezan korak. Takođe je potrebno uraditi i kontrolni snimak nakon šest mjeseci od završenog liječenja zuba.

Šta je potrebno uraditi kada se završi liječenje zuba?
Zubi kojima je izvađen živac postaju manje otporni i skloni su lomljenju. Kod ovakivih zuba je najčešće prisutna i velika plomba, koja takođe može da se slomi. Kako bi se zub zaštitio od pucanja, savjetuje se da se ovakav zub zaštiti keramičkom krunicom. Ukoliko je zub pravilno izlečen i zaštićen, trajaće u vašim ustima isto kao i zdrav zub. Zato je veoma važno istrajati u liječenju zuba, zaštititi ga na pravi nači i time ga spasiti od njegovog vađenja. Kako ne biste došli u situaciju da vam je ova procedura potrebna, savjetujemo da redovno posjećujete svog stomatologa radi kontrole zdravlja vaših zuba. Svaki karijes koji bude otkriven na vrijeme, neće moći da napreduje do živca, biće saniran i time ćete sebe poštediti bola, a uštedićete i vrijeme i novac. Ljeto je vreme kada zbog visokih temperatura češće dolazi do bolova i otoka kod pacijeanta koji imaju nesanirane zube. Zato vam savjetujemo da posjetite svog stomatologa na vrijeme.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -