fbpx
NaslovnaObavještenjaLiječenje periapikalnih procesa na vrhu korijena zuba - nehiruško i hiruško

Liječenje periapikalnih procesa na vrhu korijena zuba – nehiruško i hiruško

- Advertisement -

Periapikalne lezije su zapaljenske promjene lokalizovane u predjelu vrha korijena zuba oko kosti koja ga okružuje. Uzrok njihovog nastanka je u najvećem broju slučajeva infekcija zubne pulpe koja nastaje kao posljedica karijesa. Trauma zuba, takođe, može biti uzrok nastanka ciste na vrhu korijena. Najčešće, periapikalne lezije od samog početka su hroničnog karaktera tako da nastaju i uvećavaju se uz vrlo blage simptome ili potpuno bez simptoma.

Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje granuloma ili ciste su: promjena boje zuba, zubi sa velikim karioznim lezijama kao i avitalni zubi sa velikim plombama, rasklačenje zuba, otok u predjelu vrha korijena zuba, postojanje fistuloznog otvora u predelu korijena.
U određenom momentu, kada periapikalne promjene dostignu odgovarajuću velićinu ili broj i virulentnost mikroorganizma savlada odbrambene mogućnosti organizma odnosno dođe do pada imuniteta ogranizma, proces iz mirne faze prelazi u akutnu fazu gdje simptomi bolesti postaju izraženiji: bol i osjećaj da je zub duži u odnosu na druge zube, kao i simptomi koji prate sve infekcije – otok, crvenilo, temperatura i poremećaj funkcije.

Liječenje periapikalnih procesa:
Konzervativno- nehirurško liječenje: periapikalni procesi nehirurškim putem se u ordinaciji liječi u nekoliko seansi. To podrazumijeva mehaničko čišćenje kanala korijena zuba, ispiranje i aplikaciju odgovarajućeg lijeka. Intervencija je bezbolna, nema postoperavih tegoba kao što su bol i otok.
Hirurško lečenje – ova procedura obuhvata resekciju korijena zuba (apikotomiju) koja podrazumijeva odstranjenje inficiranog vrha korijena uz istovremenu kiretažu (čišćenje) patološkog procesa iz kosti.(www.medikdent.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -