NaslovnaZanimljivostiLasersko liječenje paradontoze: Bezbolni tretman koji nosi brojne prednosti uz malo rizika

Lasersko liječenje paradontoze: Bezbolni tretman koji nosi brojne prednosti uz malo rizika

- Advertisement -

Laseri su uveli revoluciju u više industrija, pa oralna njega nije izuzetak. Danas gotovo da ne postoji ordinacija bez lasrskih aparata, a iako je laserska terapija paradontoze još uvijek u povoju, ovaj tretman pokazuje obećavajuće rezultate kada je riječ o pacijentima koji se mogu podvrći ovoj vrsti liječenja.

laser2Paradontoza je infekcija tkiva i kosti koje drže zube u mjestu i pogađa uglavnom odrasle. Na nastanak ove bolesti najviše utiču loša oralna higijena, pušenje, hronične bolesti (kao što je dijabetes), neki ljekovi i genetska predodređenost.

Uobičajeni tretman za liječenje parodontopatije je skaliranje, osnosno dubinsko čišćenje džepova i korijena, a riječ je o nehiruškoj metodi uklanjanja kamenca, plaka i bakterija iz dijela desni koji okružuje korijen.

U nekim slučajevima neophodno je izvesti i operativni zahvat kako se bi se uklonio dio tkiva i na taj način obezbijedilo dubinsko čišćenje.

Kako djeluje laserska terapija

Kada je riječ o ovom tretmanu, laser se koristi kako bi se prodrlo do bolesnog tkiva koje se uz pomoć lasera u potpunosti uklanja iz cijelog korijena. Kada je zaraženo tkivo uklonjeno počinje se sa skaliranjem. Ovo uključuje struganjek amenca i plaka koji se nagomilao ispod desni i oko korijena. Stomatolog zatim obrađuje korijen sa instrumentima kako bi uklanio hrapava mjesta koja bi mogla da privuku bakterije i izazovu nove infekcije. Na taj način prostor između desni i korijena može da se regeneriše tokom procesa liječenja.

Takođe, kako navode stručnjaci iz regiona, studije pokazuju značajnu supresiju bakterije A. Actinomycete invazivne sorte koja se dovodi u vezu sa agresivnim formama paradentoze koja se ne može tretirati konvencionalnom kiretažom i obradom korijena. Ova bakterija se ne nalazi samo na zahvaćenoj površini korijena, već i u okolnom mekom tkivu odakle se teško uklanja mehaničkim putem, već je potrebno uključiti antibiotsku terapiju. Ukoliko se laser uključi u terapiju, vrlo često je moguće izbjeći upotrebu antibiotika.

laserUmjesto mehaničke obrade džepa, pomoću laserskog snopa otklanja se inflamirano meko tkivo i kamenac u dubini džepa. Ovo nije moguće uraditi tradicionalnim ultrazvučnim aparatom, već samo ručnim instrumentima – ručna obrada džepa je nekomforna za pacijenta i agresivna za okolno tkivo, ali uz pomoć lasera ovo se lako može izbjeći.

Istraživanja su pokazala da laser bolje otklanja epitel mekog zida džepa u odnosu na mehaničke instrumente. Značajno poboljšanje dekontaminacije džepa dokazano je u velikom broju studija upotrebom lasera. Parametri koji pokazuju zdravlje gingive, kao što su: krvarenje iz džepa, inflamaciju, mobilnost zuba i dubina džepa, ukazuju na poboljšanje. Vrlo značajna činjenica je da ovi pokazatelji posle laserske terapije ostaju stabilni tokom dužeg vremena, a oporavak pacijenta protiče gotovo bez bola i otoka.

Rizici i prednosti

Postoje brojni prednosti korišćenja lasera za uklanjanje oboljelog tkiva:

Prilikom ovog tretmana nije potreban analgetik, odnosno proces je bezbolan

Laseri sa velikom preciznošću mogu da ciljaju na oboljele oblasti

Krvarenje, bol i otok su ograničeni jer je pardontalna laserska terapija manje invazivna od običnog operativnog zahvata

Oporavak i vrijeme liječenja su kraći

laser3Ipak, postoje neki rizici za terapeutsko korišćenje lasera u liječenju paradontoze, posebno ako vaš stomatolog koristi neprikladne talasne dužine ili nivo snage, što može izazvati dalju štetu parodoncijuma.

Postterapijska njega zuba

Održavanje dobre oralne higijene program nakon bilo kojeg tip parodontalne terapije je od ključnog značaja da se izbjegne ponavljanje upale. Redovno pranje zub i izbjegavanje ili prestajanje sa pušenjem duvana znatno smanjuju rizik od budućih infekcija, a od ključne je važnosti da pratite posebne instrukcije od svog stomatologa ili zubnog specijalista.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -