fbpx
NaslovnaSavjetiLaserske intervencije u stomatologiji: Bezbolna i precizna popravka zuba

Laserske intervencije u stomatologiji: Bezbolna i precizna popravka zuba

- Advertisement -

Prošle sedmice započeli smo priču o novim tehnologijama u oblasti stomatologije. Njihova upotreba znatno je poboljšala kvalitet usluge i omogućila kreiranje savremenih metoda liječenja zuba i usne duplje.

Danas predstavljamo neke od načina upotrebe laserske tehnologija koja nalazi sve veću primjenu u savremenoj stomatologiji.

Gotovo da nema grane stomatologije u kojoj se sada laser ne koristi, počevši od popravki zuba,estetike, protetike, ortodoncije pa sve do hirurgije.

Koje su prednosti upotrebe lasera u stomatologiji?

laseriTakozvani tvrdi laser uklanja tkivo beskontaktno. Za popravke zuba se ne koriste boreri (burgije). Laserski zrak je mnogo manje agresivan nego burgija. Pri tom se uklanjaju samo površinski slojevi, tačnije samo oboljeli dio zuba bez prodora u zdravo zubno tkivo.

Taj trend se naziva minimalno invazivna stomatologija odnosno minimalno uklanjanje zdravog zubnog tkiva. Laser radi po principu mini eksplozija koje se dešavaju na površini zuba. To je 50 udara u sekundi po površini zuba, koje zubni nerv ne uspijeva da registruje, pa tokom intervencija gotovo i nema bola (najčešće nije potrebno davanje anestezije).

Vibracije koje, obično uznemire pacijenta u klasičnom radu borerima, apsolutno ne postoje, a tradicionalni zvuk turbine je zamijenjen pucketanjem koje proizvodi voda za hlađenje laserskog zraka. Takođe plombe koje se postave posle lasera imaju veću površinu vezivanja pa su i dugotrajnije.

Efikasnost lasera naročito dolazi do izražaja tokom liječenja svih vrsta infekcija. Zato je liječenje gangrene, periimplantita (infekcija tkiva oko implantata) i dezinfekcija parodontalnih džepova izuzetno uspješna primjenom laserske tehnologije.

Ta minimalna agresivnost je razlog što pacijenti neuporedivo bolje podnose intervencije rađene laserom.

Kod hirurških intervencija gde je korišćen tvrdi laser vrijeme zarastanja je kraće, nema ožiljka i krvarenja, a često nije potrebno ni šivenje. Recimo kada je riječ o produžavanju kliničke krune zuba, pacijenti najčešće nemaju nikakve simptome pa se obično odmah može krenuti u proces postavljanja krunica ili faseta.

Kod takozvanih mekih (diodnih, soft) lasera je postoperativni tok lakši, ali je nešto sporiji.

U savremenoj stomatologiji diodni laser zauzima značajno mjesto u hirurškim procedurama (samo na mekim tkivima), liječenju zuba i estetskim intervencijama.

U protetici recimo prije uzimanja otiska umjesto bolnog i neprijatnog plasiranja konca u sulkus (prostor između zuba i desni) koristi se laserska metoda što je komfornije za pacijenta i brže, a stomatologu omogućava bolji i precizniji otisak.

U estetskoj stomatologiji laser je vrlo pogodan za sprovođenje procedure izbeljivanja zuba. Kod laserskog izbeljivanja zuba znatno je skraćeno vreme intervencije (20-40 minuta). Tretman se obavlja obično tokom samo jedne seanse.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -