NaslovnaSavjetiLabavi zubi su alarm

Labavi zubi su alarm

- Advertisement -

Klimanje zuba je alarmantan signal i prilika da se odmah prijavite za stomatološku konsultaciju. Bez pravovremenog kvalitetnog liječenja takva patologija može dovesti do gubitka apsolutno zdravih zuba. Ne samo da se dječji zubi mogu izgubiti, jer su svi navikli na razmišljanje, ali i stalni, što u pravilu svjedoči o napretku ozbiljnih bolesti usne šupljine.

Zašto su zubi labava?
Upala parodonta glavni je uzrok ove patologije. Gumice čvrsto drže krunu, ali kada su meka tkiva usne šupljine oštećena zbog gingivitisa, parodontitisa ili parodontitisa, korijen je izložen i dolazi do labavljenja.
Među ostalim važnim faktorima su: loša oralna higijena; pogrešan zagriz; beriberi, kršenje mineralnog metabolizma; kardiovaskularne bolesti; smanjena funkcija štitne žlijezde; pad imuniteta; loše navike; neke kronične bolesti (artritis, artroza, diabetes mellitus); mehanička oštećenja (zbog bruksizma, pogrešnog ortodontskog ili ortopedskog liječenja).
U opasnosti su starije osobe, žene tokom trudnoće i dojenje. To je zbog kršenja hormonskog porijekla, što se negativno odražava u parodontnom stanju, čini desni labavim.

Zub: faze patologije
U početku, uglavnom, zabrinuto zbog krvarenja tokom čišćenja, otekline i svrabež desni, neugodan miris iz usta. Tokom vremena, kada se žvakanje čvrste hrane dodaje neudobnost, krunica postaje mobilna čak i uz lagani dodir. Ako se liječenje ne provodi na vrijeme, postoji potpuno uništenje periostealnog tkiva, krunica i dio korijena potpuno su izloženi, a zubi su vrlo divergentni.
Što ako zub ispadne?
Mobilnost prednjih zuba može imati patološki ili fiziološki oblik. Za planiranje liječenja morate stomatologu morati podvrgnuti hardverskoj dijagnozi. U početnim fazama je propisana posebna stomatološka gimnastika, pripremljena je dijeta. U teškim slučajevima, doktor postavlja gumu na unutrašnju stranu vilice, propisuje antibakterijsku terapiju.

Ako je korijen zuba labav
Gubitak čvrstoće može se ukloniti metodom obnavljanja izgubljenog koštanog tkiva. Za to se koriste osteogeni pripravci i sintetizirane aminokiseline. Ako je patologija dostigla zadnju fazu, doktor obavlja hirurške zahvate sa naknadnim protetikom.

Mobilnost zuba kod djeteta
Otpuštanje mliječnih zubi je normalni fiziološki proces koji se javlja kod djece od šest godina. U istom periodu izbijaju prvi molarni kutnjaci. Nastanak trajnog ugriza završava otprilike sa 12-13 godina. U tom je procesu nepoželjno uticati na roditelje, kako ne bi oštetili osnovu, a ne uzrokovali zakrivljenost okluzije. Ako osjetite bol ili ozbiljno krvarenje tokom perioda labavljenja, trebate se posavjetovati sa pedijatrijskim zubarima. Kod djevojčica, promjena ugriza obično počinje ranije nego kod dječaka. (www.hr-medical.information.info)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -