fbpx
NaslovnaSavjetiKvalitetna oralna higijena vodi do zdravog srca

Kvalitetna oralna higijena vodi do zdravog srca

- Advertisement -

Dugo godina se smatra loša oralna higijena kao mogućim uzrokom srčanih bolesti. Neka istraživanja sugerišu da bolest srca, začepljene arterije i moždani udar mogu biti povezani sa upalom i infekcijama izazvanim oralnim bakterijama.

Doktor Tomas Salinas, stomatološki specijalista sa Klinike Majo, kaže da, iako se čini da postoji neka veza između oralnog zdravlja i srčanih bolesti, to nije dobro shvaćeno.

Dr Tomas Salinas (Foto: mayoclinic.org)

“Bilo je određenih studija. Neke od njih su dobro kontrolisane s obzirom na specifično samo jedan proces bolesti. Međutim, kao što znamo, bolest se predstavlja na više načina”, objašnjava dr Salinas.

Iako briga o zubima i desni nije dokazan način za sprječavanje srčanih bolesti, dr. Salinas kaže da je uklanjanje oralnih bakterija redovnim četkanjem i redovnim pregledima kod stomatologa, ulaganje u vaše cjelokupno zdravlje.

Foto: medicaltoday.com

“Usna šupljina je kapija tijela. Poslije nekog vremena, bez uklanjanja bakterija, druge vrste će rasti u anaerobnom okruženju sa ili bez kiseonika. To su one bakterije koje mogu doprinijeti sistematskim oboljenjima. Stvarno je važno ukloniti tu vrstu bakterija sa zuba da ne bi došlo do sistemskih oboljenja“, objasnio je Salinas.

Izvor: News Network

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -