NaslovnaSavjetiKrvarenje gingive može biti znak nedostatka vitamina C

Krvarenje gingive može biti znak nedostatka vitamina C

- Advertisement -

Kada se pojavi krvarenje gingive, često je prva preporuka da se provjeri oralna higijena. Međutim, nedostatak vitamina C, takođe, može biti uzrok. To je otkrio dr Filip Hujoel, doktor dentalne medicine i profesor na Univerzitetu u Vašingtonu u opsežnom istraživanju.

Rezultati su objavljeni u časopisu “Nutrition Reviews”. Tim oko prof. Hujoela analizirao je podatke iz 15 kliničkih istraživanja s 1140 pretežno zdravih učesnika i podatke od 8210 američkih građana koji su intervjuisani o njihovu zdravstvenom stanju u sklopu zvaničnog istraživanja. Rezultati su pokazali da su krvarenja gingive i krvarenja u oku uvijek bila povezana s niskim nivoom vitamina C.

Foto: jugofarm.com

Kada je povećan dnevni unos vitamina C, smanjena je sklonost krvarenju. Istraživači su iz ovih nalaza izvukli i zaključke o tendenciji krvarenja u mozgu, srcu i bubrezima. Nije novost: krvarenje gingive je biološki marker nivoa vitamina C. Nedostatak vitamina C kao uzrok krvarenja gingive odavno je poznat.

Međutim, prof. Hujoel naglašava kako se u posljednjih nekoliko godina obraća više pažnje na liječenje krvarenja četkanjem zuba i čišćenjem interdentalnim koncem, nego stvarnom problemu. Hujoel preporučuje u prehranu uključiti sirovu papriku ili kivi. Oni koji ne nalaze ukusnu hranu bogatu vitaminom C, trebali bi u prehranu uključiti 100 do 200 miligrama vitamina C dnevno u obliku dodataka.

Uz posebne dijete poput paleo-prehrane, unos vitamina C, takođe, može biti prenizak jer voće poput kivija ili pomonarandže sadrži puno šećera i u prehrambenim režimima s malo ugljikohidrata obično se izbjegava.

Profesor Hujoel zaključuje: “Ako primijetite da vaše zubno meso krvari, ne biste se smjeli usresrediti samo na pojačanu oralnu higijenu. Trebali bi da pokušate da saznate zašto vam desni krvare. Nedostatak vitamina C moguć je razlog.”

Autor uz to navodi sljedeće: “Standardno propisivanje pojačane oralne higijene i drugih parodontoloških intervencija za liječenje mikrovaskularnih patologija, čak i ako su djelimično učinkovite u zaustavljanju krvarenja gingive, rizično je jer ne uzima u obzir potencijalni morbiditet i smrtnost povezane sa sistemskim mikrovaskularnim patologijama”.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -