fbpx
NaslovnaSavjetiKrvarenje desni: Uzroci i liječenje

Krvarenje desni: Uzroci i liječenje

- Advertisement -

Krvarenje desni je čest stomatološki problem na koji bi blagovremeno trebalo obratiti pažnju jer može da dovede do mnogo ozbiljijih problema u usnoj duplji i da ostavi duboke posljedice. Krvarenje desni je stanje u kojem krv curi iz desni i iz prostora između zuba, a nastaje, uglavnom, zbog neadekvatnog održavanja higijene i čišćenja prostora između zuba i desni. Krvarenje desni može biti štetno za cjelokupno zdravlje i jedan je od najčešćih problema koji pogađaju usnu duplju. I Kinezi su primijetili ovaj problem već 2500. godine prije Hrista, nazvavši ga “Ia-Kon”, što znači oboljenje mekih tkiva koja okružuje zube.

Krvarenje desni označava početak bolesti desni, što može da dovede i do upale koštane struktrue koja drži zube, što na kraju može da dovede i do gubitaka samih zuba. Uzroci krvarenja desni mogu biti mnogobrojni. Najčešći uzrok je gomilanje plaka na desni koji vremenom dovodi do upale desni ili gingivitisa. Plak, ukoliko se se redovno ne čisti pravilnim pranjem zuba ili odlaskom na tretmane kod stomatologa, vremenom može da se pretvori u kamenac.

Pojava kamenca dovodi do još obilnijeg i učestalijeg krvarenja. Takođe, doprinosi napredovanju bolesti koja može da pređe i na koštane struktrure i dovede do parodontisa. Ostali uzroci koji mogu dovesti do krvarenja desni su: grubo pranje zuba i upotreba četkice za zube neadekvatne tvrdoće, promjena rutine korišćenja zubnog konca, hormonski poremećaji tokom trudnoće (gingivitis gravidarum), idiopatska trombocitopenija, infekcija zuba, skorbut, korišćenje antikoagulantne terapije, nedostatak vitamina C i K…

Krvarenje desni se liječi u odnosu na uzrok koji ga izaziva. Budući da u najvećem broju slučaja do krvarenja desni dolazi zbog neadekvatne oralne higijene trebalo bi u posjetu stomatologu odlazite barem jednom u šest mjeseci koji će vam dati najbolje savete. Zubi moraju da se pažljivo peru nakon svakog obroka, sa četkicom adekvatnih vlakana. Takođe, usnu duplju tretirajte sa tečnostima za ispiranje usta koje će Vam najbolje preporučiti vaš stomatolog. U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati tečnosti sa alkoholom.

U prevenciji krvaranje desni posebno treba obratiti pažnju na sljedeće stvari: pušenje pogoršava stanje kod krvarenja desni, tako da izbjegavajte duvan; unosite u oragnizam hranu bogatu vitaminima C i K čiji nedostatak pospješuje krvarenje desni; ne koristite bespotrebno aspirine, ukoliko naravno nisu dio terapije u liječenju kardiovaskularnih bolesti; zamijenite stare i iskrzane plombe. Obavezno posjetite svog stomatologa ukoliko krvarenje desni prelazi u hroničnu fazu, nastvalja se i pored terapije i ukoliko imate još neke simptome pored krvarenja. (dental-clinic.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -